Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Pieteikts valsts dienestā nodarbināto personu sociālo garantiju sistēmas koncepcijas projekts

Valsts kanceleja
16.03.2006
print Nosūtīt
print Drukāt

Valsts sekretāru sanāksmē 16.martā izsludināts koncepcijas projekts „Valsts dienestā (civildienestā, tiesā, prokuratūrā, Valsts kontrolē, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā) nodarbināto personu sociālo garantiju sistēma”. Koncepcijas projektu Valsts kancelejas vadībā izstrādāja starpinstitūciju darba grupa.

Šobrīd valsts dienestā (civildienestā, tiesā, prokuratūrā, valsts kontrolē, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, valsts drošības iestādēs) nodarbinātajām personām ir atšķirīgas tiesības saņemt pabalstus un kompensācijas.

Koncepcijas mērķi ir izveidot sociālo garantiju sistēmu, lai motivētu personas uzsākt un ilgstoši saglabāt darba (dienesta) attiecības valsts sektorā, noteikt līdzvērtīgas sociālās garantijas līdzvērtīgos apstākļos valsts dienestā strādājošajiem, izveidot vienotu pieeju sociālo garantiju noteikšanai, kā arī novērst nepilnības normatīvajā regulējumā.

Lai realizētu koncepcijas projektā noteiktos mērķus, tiek piedāvāti vairāki problēmu risinājuma varianti. Jautājumā par bērna piedzimšanas pabalstu apmēru “izlīdzināšanu”, paredzēts ieviest trīspakāpju gradācijas sistēmu. Saskaņā ar šo risinājuma variantu personas, kas valsts dienestā nostrādājušas: mazāk par trim gadiem- saņems pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā 3 mēnešalgu apmērā; no trim līdz sešiem gadiem- saņems pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā 4 mēnešalgu apmērā; 6 un vairāk gadus, saņems minēto pabalstu 6 mēnešalgu apmērā. Saskaņā ar šo risinājuma variantu tiks ietaupīti valsts budžeta līdzekļi 745 000 latu apmērā gadā.

Saistībā ar veselības apdrošināšanu un apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem tiek paredzēta diferencētas sistēmas noteikšana, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Valsts policijā un Valsts robežsardzē nodarbināto obligāta apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem. Saskaņā ar šo risinājuma variantu: attiecībā uz valsts dienestiem (izņemot VUGD, Valsts policiju un Valsts robežsardzi) normatīvi tiks noteikts, ka iestādes var apdrošināt nodarbināto veselību, kā arī veikt apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem. Personu veselība tiks apdrošināta, dalot nodarbinātos divās grupās: A grupa- darba stāžs valsts dienestā 2 un vairāk gadi, – šo personu veselības apdrošināšanas polises cena nevarēs pārsniegt izmaksas, kas līdzvērtīgas summai- minimālā mēnešalga x koeficients 2,5 (225 LVL). B grupa - darba stāžs valsts dienestā līdz 2 gadiem- šo personu veselības apdrošināšanas polises cena nevarēs pārsniegt izmaksas, kas līdzvērtīgas summai-minimālā mēnešalga x koeficients 1,5 (135,00 LVL);

Apdrošināšanas prēmiju izmaksas iestādes ietvaros tiks attiecinātas uz visām personām vienlīdzīgi, diferenciācija būs pieļaujama tikai saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto, kas attiecas uz apdrošināšanas prēmijas apjoma saistīšanu ar nostrādāto laiku valsts dienestā.

Attiecībā uz VUGD, Valsts policiju un Valsts robežsardzi, paredzēts normatīvi noteikt, ka veicama Valsts robežsardzē, VUGD, un Valsts policijā nodarbināto obligātā apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem, kā arī noteikt, ka attiecībā uz pārējiem valsts dienestā nodarbinātajiem iestādes var veikt personu apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem.

Saskaņā ar šo risinājuma variantu papildus nepieciešami valsts budžeta līdzekļi 52 938 lati gadā.

Jautājumā par pabalstu sakarā ar atbrīvošanu no amata, paredzēta izmaiņu veikšana specialajos normatīvajos aktos. Paredzēts noteikt, ka pabalstu apjomi, kas izmaksājami, izbeidzot darba tiesiskās attiecības ar valsts dienestā nodarbināto iestādes likvidācijas vai nodarbināto amata vietu samazināšanas gadījumā, būs līdzvērtīgi Darba likumā paredzētajiem.

Jautājumā par uzturdevas kompensāciju, koncepcijas projekts paredz, ka Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs, kā arī Ieslodzījuma vietu pārvaldē nodarbināto uzturdevas kompensācijas integrāciju darba samaksā 5 gadu laikā, turpmāk to apliekot ar ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas nodokli. Saskaņā ar šo risinājuma variantu papildus nepieciešami valsts budžeta līdzekļi 2 616 815 lati gadā Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs nodarbināto uzturdevas integrācijai darba samaksā un 57 442 lati apmērā Ieslodzījuma vietu pārvaldē nodarbināto uzturdevas integrācijai darba samaksā.

Kopumā Ministru kabineta rīkojuma projektā iekļauto risinājuma variantu īstenošanai nepieciešami papildus valsts budžeta līdzekļi 1 982 195 latu apmērā gadā.

Koncepcijas projekts izstrādāts saskaņā ar Ministru kabineta 2005.gada 10.maija sēdē noteiktu uzdevumu. Koncepcijas projekts nodots saskaņošanai visām ministrijām, īpašu uzdevumu ministru sekretariātiem, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomei, kā arī Valsts kontrolei.

Uzziņai:

Šobrīd civildienestā, tiesā, prokuratūrā, Valsts kontrolē, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, valsts drošības iestādēs kopumā nodarbinātas aptuveni 30 148 personas:

a) valsts civildienestā- 28 781 ierēdņi, no kuriem 6 603 ir vispārējā civildienesta ierēdņi, 22 178- specializētā valsts civildienesta ierēdņi (Valsts ieņēmumu dienests, Valsts policija, Drošības policija, Iekšlietu ministrijas Sakaru centrs, Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs, Valsts robežsardze, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Ieslodzījuma vietu pārvalde, Valsts tiesu ekspertīžu birojs).

b) tiesās- 474 tiesneši;

c) prokuratūrā- 574 prokurori;

d) Valsts kontrolē- 191 nodarbinātais- amatpersonas un darbinieki.

e) Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā-128 nodarbinātie (no 2006.gada 1.maija- 148)- amatpersonas un darbinieki.

 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu