Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
Izdruka no tap.mk.gov.lv

Valsts kancelejā studiju vizītē ieradusies Rumānijas delegācija

Valsts kanceleja
04.07.2006

Šonedēļ Latvijas, Rumānijas un Eiropas Savienības sadarbības projekta “Rumānijas valdības rīcībpolitiku vadības, koordinācijas un lēmumu pieņemšanas kapacitātes stiprināšana” ietvaros Latvijā viesojas Rumānijas delegācija 20 cilvēku sastāvā no centrālās valsts pārvaldes institūcijām.

Studiju vizītes laikā delegācijas pārstāvji tiksies ar Valsts kancelejas un privātā sektora speciālistiem, noklausīsies ekspertu un akadēmiķu lekcijas, kā arī diskutēs par valsts pārvaldes darbības jautājumiem.

4.un 5.jūlijā, Rumānijas pārstāvji piedalās Stokholmas Ekonomikas augstskolas profesora Roberta Ķīļa lekcijās par kvalitatīvo pētījumu metožu izmantošanu politikas analīzē. Ceturtdien, 6.jūlijā, delegācija iepazīsies ar investīciju projektu izvērtējumu izglītības jomā, kā arī piedalīsies Stokholmas Ekonomikas augstskolas profesora Ģirta Dimdiņa vadītajā seminārā par sabiedriskās domas pētījumu datu interpretāciju. Vizītes noslēgumā 7.jūlijā Rumānijas delegācijas pārstāvji piedalīsies diskusijā ar Valsts kancelejas speciālistiem par iestādes stratēģijas izstrādes metodēm un dokumentu apriti organizācijā.

Valsts kancelejas direktora vietniece politikas plānošanas un koordinācijas lietās Una Klapkalne atzina, ka Latvijas centrālā valsts pārvalde guvusi ārvalstu ekspertu atzinību par sasniegto valsts pārvaldes attīstībā. „Turklāt pēdējo gadu laikā Latvija ir sasniegusi tādu attīstības līmeni, ka ne tikai saņem palīdzību no Eiropas Savienības, bet arī pati ir spējīga palīdzēt Eiropas Savienības kandidātvalstīm un citām Austrumeiropas valstīm,” norādīja U.Klapkalne.

Pagājušā gada jūlijā, uzvarot Eiropas Savienības divpusējās sadarbības (Twinning) programmas projektu konkursā, Latvija ieguva tiesības 2005.gada otrajā pusē un 2006.gadā konsultēt Rumānijas valdību par rīcībpolitikas sistēmu veidošanu un valsts pārvaldes stratēģiju sasaiti ar budžeta veidošanas principiem.

Līdz šim projekta ietvaros Valsts kancelejas speciālisti snieguši priekšlikumus Rumānijas valsts pārvaldei kapacitātes un efektivitātes stiprināšanai, valsts pārvaldes rīcībpolitiku vadības, koordinācijas un lēmumu pieņemšanas kvalitātes uzlabošanai, kā arī – rīcībpolitiku stratēģiskai sasaistei ar valsts budžetu. Tāpat šajā laikā notikušas vairākas Valsts kancelejas pārstāvju vizītes Rumānijā, kā arī Rumānijas delegācijas vizīte Latvijā šī gada janvārī.

27.jūnijā Rumānijas valdība apstiprināja „Stratēģiju par politikas plānošanas un formulēšanas sistēmas uzlabošanu”.