Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents Tartu tikās ar Baltijas valstu premjerministriem

Valsts kanceleja
21.11.2008
print Nosūtīt
print Drukāt

Šī gada 20. un 21. novembrī Tartu pilsētā Igaunijā notika ikgadējā Baltijas Ministru padomes sanāksme, kurā piedalījās Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis, Igaunijas premjerministrs Andrus Ansips un Lietuvas premjerministrs Ģedimins Ķirķils.

Sanāksmes laikā trīs Baltijas valstu premjerministri pārrunāja virkni trīspusējās sadarbības jautājumu, kā arī starptautisko situāciju. Diskusijas būtiskākā daļa tika veltīta jautājumiem saistībā ar sadarbību enerģētikas jomā, atbalstot to projektu virzību, kas paplašina Baltijas valstu enerģētisko drošību. Valdību vadītāji apsprieda jautājumus arī par tālāku trīs Baltijas valstu sadarbību aizsardzības jomā, lai vairotu drošību un stabilitāti NATO dalībvalstīs un ārpus tām. Vēl tikšanās laikā tika pārrunātas tādas būtiskas tēmas kā vide, transports, Eiropas kaimiņu politika, Eiropas Savienības un Krievijas attiecības, kā arī ekonomikas un finanšu jautājumi.

Diskutējot par sadarbību enerģētikas jomā, Baltijas valstu valdību vadītāji vienojās turpināt veidot reāli funkcionējošu Baltijas enerģētikas tirgu, harmonizēt tirgus regulāciju ar Ziemeļu (Nordic) enerģijas tirgu un virzīties uz integrēta Ziemeļu un Baltijas (Nordic – Baltic) enerģijas tirgus izveidi līdz 2013. gadam. Šī mērķa sasniegšanai jau 2008.-2009. gadā nepieciešams veikt izmaiņas likumos, kā arī turpināt darbu pie starpsavienojumu izveidošanas starp Baltiju un Zviedriju. Premjerministri vienojās, ka jau šī gada decembrī Baltijas starpsavienojumu plāna ietvaros (Baltic Interconnection Plan) ir nepieciešams pieņemt lēmumu par starpsavienojumu ar Zviedriju. Papildus nosacījums kopīga enerģētikas tirgus izveidošanā ir arī jaunas atomelektrostacijas būvniecība Lietuvā.

Pārrunājot Baltijas valstu sadarbību aizsardzības jomā, premjerministri uzsvēra kopīgu politisko vadlīniju nepieciešamību Baltijas gaisa telpas patrulēšanā, atzīmējot faktu, ka ir būtiski just NATO reālu klātbūtni Baltijas gaisa telpā.

Pēc sanāksmes premjerministri viesojās Baltijas Aizsardzības koledžā un pauda gandarījumu par tās darbu, norādot, ka ir nepieciešams tālāk veicināt koledžās starptautisko atzīšanu.

Plašāku informāciju par vizītes norisi iespējams iegūt, zvanot Ministru prezidenta preses sekretāram Edgaram Vaikulim pa tālr.: + 371 29209714.

 

Zanda Šadre
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr. 6-7082919 / 2-9120742
E-pasts: zanda.sadre@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu