Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
Izdruka no tap.mk.gov.lv

Latvijas valdība un NATO stiprinās sadarbību kiberdrošības jomā

Valsts kanceleja
20.01.2012

Šodien, 20. janvārī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar NATO ģenerālsekretāru Andersu Fogu Rasmusenu, lai noslēgtu Latvijas valdības un NATO saprašanās memorandu par sadarbību informācijas tehnoloģiju aizsardzībā, kā arī pārrunātu būtiskākos sadarbības jautājumus.

Saprašanās memoranda parakstīšana ir viens no Satiksmes ministrijas un Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT.LV) centieniem vairot Latvijas pienesumu starptautiskajā sadarbībā informācijas tehnoloģiju drošības un aizsardzības jomā, ņemot vērā informācijas tehnoloģiju apdraudējumu pārrobežu raksturu un to potenciālo draugu gan nacionālo valstu, gan kolektīvajai drošībai.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: „Lai pārvarētu finanšu krīzi, Latvija bija spiesta veikt apjomīgu finanšu konsolidāciju 16-17% apmērā no IKP, kas skāra visas jomas, tostarp arī aizsardzības budžetu. Neskatoties uz to, ir izdevies gan saglabāt būtiskākās bruņoto spēku funkcijas un Latvijas līdzdalību starptautiskajās misijās, gan izdevumu samazināšanu apvienot ar mērķtiecīgām reformām, kas uzlabojušas bruņoto spēku efektivitāti.

Latvija ir apņēmusies vidējā termiņā līdz ar ekonomisko izaugsmi atjaunot arī ieguldījumu aizsardzībā līdz NATO paredzētajiem 2% no IKP, kā arī pakāpeniski palielināt savu pienesumu kolektīvajai drošībai, attīstot jomas, kurās Latvijai ir lielākās priekšrocības.”

NATO ģenerālsekretārs augstu novērtēja V.Dombrovska valdību paveikto krīzes pārvarēšanā, Latvijas nemainīgo atbalstu NATO kopējai misijai Afganistānā, kā arī Ziemeļu distribūcijas tīkla, kurā Latvija ir uzņēmusies vadošo lomu, būtisko nozīmi Afganistānā izvietotā starptautiskā kontingenta apgādē ar nepieciešamo aprīkojumu. A.Fogs Rasmusens arī pateicās premjeram par Latvijas apņēmību pakāpeniski atjaunot finansējumu aizsardzības jomai, norādot, ka tas ir arī būtisks signāls sabiedrotajiem, kas nodrošina Latvijas gaisa telpas aizsardzību. Tāpat amatpersonas pārsprieda alianses turpmākos plānus, kas saistās ar pakāpenisku Afganistānas teritorijas nodošanu afgāņu spēku kontrolē, vienojoties par nepieciešamību to savstarpēji koordinēt starp visām iesaistītajām valstīm.

V.Dombrovskis uzsvēra, ka gan Latvijas, gan pārējo Baltijas valstu interesēm ļoti būtisks jautājums ir, lai patrulēšana Baltijas valstu gaisa telpā, ko nodrošina NATO dalībvalstu spēki, turpinātos arī nākotnē. A.Fogs Rasmusens apliecināja, ka atbalsta šādu risinājumu un sagaida, ka par to tiks panākta vienošanās NATO samitā, kas šī gada maijā notiks ASV pilsētā Čikāgā.

Starp Latvijas valdību un NATO noslēgto saprašanās memorandu izstrādājusi Satiksmes ministrijas vadībā izveidotā starpinstitūciju darba grupa un memorands paredz padziļināt sadarbību ar NATO informācijas tehnoloģiju aizsardzībā, tostarp, izveidojot jaunus savstarpējās sadarbības mehānismus.

Ministru prezidenta un NATO ģenerālsekretāra preses konferences audioieraksts atrodams šeit: http://failiem.lv/u/riuqepr

Foto no Ministru prezidenta tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru atrodami šeit: http://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157628953430895/

Foto no ziedu nolikšanas pie Brīvības pieminekļa par godu 1991. gada barikāžu aizstāvjiem, kurā piedalās Latvijas augstākās amatpersonas un NATO ģenerālrekretārs pieejami šeit: http://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157628953360083/


Papildu informācija:
Mārtiņš Panke
Ministru prezidenta preses sekretārs
Tālr.: +371 67082865 / +371 26556965
E-pasts: Martins.Panke@mk.gov.lv