Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Izstrādās priekšlikumus trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības mehānismam

Valsts kanceleja
11.07.2014
print Nosūtīt
print Drukāt

Pēc Valsts kancelejas un sabiedrības par atklātību „Delna” iniciatīvas izveidota pārresoriska darba grupa ar mērķi izstrādāt priekšlikumus efektīva trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības mehānisma izveidei un iedzīvināšanai.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane norāda, ka nereti sastopamas situācijas, kad valsts amatpersonas ir spiestas mainīt vai nepaust savu profesionālo viedokli baiļu vai cita veida spiediena un ietekmes dēļ. „Nereti ir dzirdēti arī tādi komentāri kā – tā ir sistēma, nevar skriet ar pieri sienā, visur ir „savi” cilvēki, neko šeit nevarēs panākt, labāk nejaukties, kurš vispār tagad rakstīs patiesus atzinumus u.tml. Šādās situācijās nonākušām valsts pārvaldes un tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām šobrīd nav, kur vērsties pēc palīdzības, kā arī netiek nodrošināta viņu aizsardzība. Līdzīgi kā citās valstīs, arī Latvijā ir pienācis laiks ieviest oficiālu trauksmes cēlēju (whistleblower) aizsardzības mehānismu tām valsts amatpersonām, kuru profesionālie spriedumi varētu būt neērti kādām ietekmes sfērām,” uzskata E.Dreimane.

Sabiedrības par atklātību „Delna” direktors Gundars Jankovs: „Trauksmes cēlēji ir kritiski svarīgi korupcijas apkarošanas procesā, jo šie cilvēki uzņemas risku, lai ziņotu par noziegumiem, ko vairākums cilvēku izliekas neredzam vai arī nav pietiekami drosmīgi, lai par tiem ziņotu - neatkarīgi, vai tas notiek privātajā vai publiskajā sektorā. Lai pārtrauktu līdzšinējo negatīvo praksi, kad cilvēki, cenšoties atklāt korupciju vai citus noziegumus, tiek iebiedēti, pakļauti draudiem vai fiziskam uzbrukumam, nepieciešams stingrs tiesiskais regulējums un drošs ziņošanas process. Pretējā gadījumā, bez šāda regulējuma, korupcijas skandāli un ar tiem saistītās negatīvās sekas nemazināsies, radot gan finansiālus zaudējumus, gan reālus draudus cilvēku drošībai vai par dzīvībai.”

Darba grupā darbosies Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Aivars Buliņš, sabiedrības par atklātību „Delna” direktors Gundars Jankovs, Latvijas Republikas Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta tiesnese Dace Mita, Labklājības ministrijas Juridiskā departamenta juriskonsulte Sarmīte Murāne, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības jurists Kaspars Rācenājs, Iekšlietu ministrijas Juridiskā departamenta Normatīvo aktu nodaļas juriskonsulte Inese Sproģe, Tieslietu ministrijas Krimināltiesību departamenta juriskonsulte Dina Spūle, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja Korupcijas novēršanas nodaļas galvenais speciālists Alvils Strīķeris. Darba grupu vadīs Valsts kancelejas direktora palīgs starptautiskajos jautājumos Ivars Mēkons.



Signe Znotiņa - Znota
Ministru kabineta preses sekretāre
Tālr.: +371 28803639 / 67082919
E-pasts: Signe.Znotina@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu