Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
Izdruka no tap.mk.gov.lv

Atvieglos IIN paziņojumu iesniegšanas kārtību

Finanšu ministrija
15.07.2014

Otrdien, 15. jūlijā, Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstītas izmaiņas noteikumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) paziņojumiem. Grozījumu mērķis ir nodrošināt, lai Valsts ieņēmumu dienestā (VID) tiktu iesniegta informācija par veiktajām izmaksām fiziskajām personām pa ienākumu veidiem atbilstoši likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajam.

IIN likumā noteikts nodokļu maksātāja pienākums VID iesniegt paziņojumu par fiziskai personai izmaksātajām summām, kā arī pēc pieprasījuma izsniegt minēto paziņojumu darbiniekam/ienākuma saņēmējam.

Lai nodrošinātu, ka VID tiek iesniegta visa nepieciešamā informācija par fiziskai personai izmaksātajām summām, noteikumi papildināti ar ienākuma veida “Pensija, kura izmaksāta saskaņā ar Eiropas Savienības regulām un starpvalstu līgumiem” kodu “3042”, kā arī šādiem ienākumu veidiem un to kodiem:

  • ienākums no mūža pensijas apdrošināšanas līgumiem (ar uzkrāto fondētās pensijas kapitālu atbilstoši Valsts fondēto pensiju likumam), kas veidojas no apdrošinātāja piešķirtajām gratifikācijām (kods – 1051);
  • pensijai pielīdzināms ienākums (kods – 1052);
  • izložu vai azartspēļu laimests, kas vienā reizē vai summējot visā azartspēles organizēšanas vietas viena apmeklējuma laikā, pārsniedz 3000 euro (kods – 3053);
  • ienākumam pielīdzināms aizdevums (kods – 1054 un 2054);
  • samazinātu aizdevuma procentu maksājumu radītais ienākums (kods – 2055);
  • sezonas laukstrādnieku ienākums (kods – 1056).

Paziņojumā par fiziskai personai izmaksātajām summām un paziņojumā par fiziskajām personām izmaksātajām summām (kopsavilkums) samazināts veicamo darbību apjoms. Nav vairs jānorāda informācija par juridisko adresi/ deklarēto dzīvesvietas adresi, kā arī nav jānorāda konkrētus ienākuma izmaksas datumus. Paziņojumā par fiziskai personai izmaksātajām summām nav jānorāda arī ienākuma veids, jo informācija par ienākuma veidu tiek iegūta, norādot ienākuma veida kodu. Tādējādi tiek samazināts administratīvais slogs juridiskajām un fiziskajām personām, kurām ir pienākums iesniegt VID paziņojumu.

Noteikumu projektu MK mājaslapā.

Informācijas sagatavotājs:
Ieva Pužule
Komunikācijas nodaļas vecākā referente
Tālr.: 67095405, Ieva.Puzule@fm.gov.lv