Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
Izdruka no tap.mk.gov.lv

Atklāts Baltijas ceļa 25. gadadienas pasākumu kalendārs

Valsts kanceleja
28.07.2014

„Ir ļoti svarīgi, lai arī nākamās paaudzes atceras to, kas notika pirms 25 gadiem,” pauda Ministru prezidente Laimdota Straujuma, pirmdien, 28.jūlijā, atklājot Baltijas ceļa 25.gadadienas pasākumu kalendāru. Preses konferencē arī apbalvots Egils Krutovs par labāko Baltijas ceļa atceres pasākumu saukli.

Ministru prezidente, aicinot saglabāt vēsturisko atmiņu, uzsvēra to, cik nozīmīgi ir jauniešiem stāstīt par Baltijas ceļu: „Arī es kopā ar Baltijas valstu iedzīvotājiem stāvēju Baltijas ceļā. Atceros, ka tajā brīdī man ļima kājas. Tā bija neaprakstāma sajūta, ko aizmirst nav iespējams”.
 
Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iepazīstinot klātesošos ar Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītajiem pasākumiem, pieminēja lielo pasākumu skaitu un daudzveidību: „Visā Latvijas teritorijā līdz pat gada beigām norisināsies vairāk nekā 50 pasākumi. To tematiskais klāsts aptvers plašu interešu loku, jo būs iespēja uzzināt faktus, aktīvi iesaistīties sportojot, baudīt mūziku, kā arī piedalīties diskusijās par Baltijas ceļu”.

23. augusts būs Baltijas ceļa 25. gadadienas svētku kulminācija, kuru Rīgā apmeklēs Lietuvas Ministru prezidents Aļģirds Butkevičs un Igaunijas Ministru prezidents Tāvi Reivass. Visi trīs Baltijas valstu premjerministri piedalīsies publiskajos pasākumos Rīgā.

Plašāk par projektu „Baltijas ceļa stāsti” informēja UNESCO pārstāve Baiba Moļņika „Ar „Baltijas ceļa stāstiem” mēs nevēlamies izcelt akcijas ģeogrāfisko nozīmi. „Baltijas ceļš” ir jēdziens, kas norāda uz spēju būt vienotiem savā pārliecībā un brīviem savā izvēlē. „Baltijas ceļa stāsti” vēstīs par kolektīvo atmiņu personīgā redzējumā”. Viņa arī aicināja ikvienu apmeklēt mājaslapu www.thebalticway.eu, kur iespējams dalīties atmiņās, publicējot savu stāstu.

Viens no projekta augusta pasākumiem ir vērienīgs koncerts, kas notiks 23. augustā pie Brīvības pieminekļa. „Koncerts būs sadošanās rokās muzicējot. Tajā piedalīsies visu trīs Baltijas valstu izpildītāji un mākslinieki. Koncerta noslēgumā vienosimies kopīgajā Baltijas ceļa himnā „Atmostas Baltija,” informēja „Latvijas Koncerti” valdes loceklis Guntars Ķirsis.

Preses konferences noslēgumā Ministru prezidente un ārlietu ministrs pateicās Baltijas ceļa 25.gadadienas pasākumu saukļa konkursa uzvarētājam Egils Krutovam. Viņa iesniegtais sauklis „Baltijas ceļš - brīvības ceļš” kļūs par pasākumu programmas vadmotīvu.

Uzvarētājs pauda, ka dalību konkursā uztvēra kā savu pilsoņa pienākumu. „Manuprāt, Baltijas ceļš ir tik nozīmīgs pieturas punkts Latvijas vēsturē, ka par to ir jārunā plaši”. Uzvarētājs saņēma Latvijas valsts karogu un grāmatu „1918.-1920. gads Latvijas Republikas Pagaidu valdības sēžu protokolos, notikumos, atmiņās”.

Pasākumā piedalījās Ministru prezidente Laimdota Straujuma, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) ģenerālsekretāra p.i. Baiba Moļņika un VSIA „Latvijas Koncerti” valdes loceklis Guntars Ķirsis.

Baltijas ceļa 25. gadadienas pasākumu interaktīvais kalendārs pieejams Ministru kabineta mājaslapā, klikšķinot uz banera „Baltijas ceļš - brīvības ceļš”. Pielikumā pievienojam arī kalendāra pdf versijas veiksmīgai pārlūkošanai no mobilajām sakaru ierīcēm. Informācija kalendārā tiks regulāri papildināta un atjaunota.

Foto: http://ej.uz/rmpd
Video: http://ej.uz/xg9z

Zane Ozola
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr. 67082912
E-pasts: zane.ozola@mk.gov.lv