Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Aizvadītā gada nozīmīgākie notikumi valdības vadītāja V.Dombrovska skatījumā

Valsts kanceleja
28.12.2012
print Nosūtīt
print Drukāt

2012. gads bijis bagāts Latvijas izaugsmei un starptautiskai konkurētspējai nozīmīgiem notikumiem. Piemēram, nostiprinot Latvijas reputāciju, izdevies vairot starptautisko ietekmi, Latviju apmeklējušas svarīgāko starptautisko organizāciju un partnervalstu augstākās amatpersonas, ekonomikas izaugsme ļāvusi svarīgākajām prioritātēm piešķirt papildus budžeta finansējumu, kā arī panākt būtisku progresu virknē citu jautājumu.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, atskatoties uz šā gada notikumiem valdības kontekstā, nosauc, viņaprāt, nozīmīgākos no tiem.

Janvāris
20.janvāris - Latvijā viesojas NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, kurš tiekas ar Latvijas augstākajām amatpersonām. Foto: http://ej.uz/csfc

Februāris
1.februāris - Izveido Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariātu, lai savlaicīgi uzsāktu sagatavošanos tai (Latvijas būs prezidējošā valsts 2015.gada pirmajā pusgadā).
18.februāris - Referendumā par valsts valodas statusa pārskatīšanu Latvijas pilsoņi apliecina skaidru vēlmi saglabāt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā.

Marts
1.marts - VID uzsāk iedzīvotāju sākumdeklarāciju pieņemšanu.
2.marts - V.Dombrovskis Latvijas vārdā paraksta 25 ES dalībvalstu līgumu par fiskālo disciplīnu Eiropā. Foto: http://ej.uz/xhzd
6.marts - „airBaltic” iepazīstina ar aviokompānijas pārveides plānu, kas paredz izdevumu samazināšanu un efektivitātes uzlabošanu, lai 2014. gadā atgrieztos pie peļņas.
10.-15.marts - V.Dombrovskis kopā ar plašu uzņēmēju delegāciju ekonomiskās sadarbības paplašināšanai apmeklē Apvienotos Arābu Emirātus un Kataru. Foto: http://ej.uz/d79b, http://ej.uz/t72t, http://ej.uz/e1sm

Aprīlis
1.aprīlis - Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde uzsāk e-ID karšu izsniegšanu iedzīvotājiem.
10.aprīlis - Valdība lemj pilnveidot ES fondu uzraudzības sistēmu.
25.aprīlis - V.Dombrovskis Varšavā tiekas ar Ķīnas premjeru Veņu Dzjabao, kurš apliecina Ķīnas gatavību tuvākajos gados Austrumeiropas valstīs investēt līdz 10 miljardiem ASV dolāru. Foto: http://ej.uz/nrpo

Maijs
2.maijs - Starptautiskā kredītreitingu aģentūra „Standard & Poor’s” paaugstina Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi līdz „BBB-”.
29.maijs - Valdība apstiprina pasākumu plānu sabiedrības saliedēšanai, lai stiprinātu nacionālo identitāti un veicinātu izpratni par Latvijas vēstures un kultūras vērtībām.
31.maijs - Saeima ratificē 25 ES dalībvalstu noslēgto Fiskālās disciplīnas līgumu, kas garantēs atbildīgu un piesardzīgu finanšu plānošanu Eiropā, lai izvairītos no turpmākām krīzēm.

Jūnijs
1.jūnijs - Noslēdzas sākumdeklarāciju iesniegšana. VID saņēmis vairāk kā 130 000 sākumdeklarācijas.
5.jūnijs - Latviju apmeklē Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda, lai piedalītos SVF rīkotā starptautiskā konferencē par Baltijas pieredzi krīzes pārvarēšanā. Foto: http://ej.uz/kfre
20.jūnijs - Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš paziņo par atkāpšanos no amata.
27.jūnijs - Valdība apstiprina rīcības plānu Latgales reģiona izaugsmei 2012.–2013.gadam, un tas paredz 83 miljonu latu novirzīšanu Latgalei, lai mērķtiecīgi veicinātu reģiona izaugsmi, samazinātu bezdarbu un sakārtotu infrastruktūru.
28.jūnijs - Latviju oficiālā vizītē apmeklē ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, kura tiekas ar augstākajām Latvijas amatpersonām. Foto: http://ej.uz/d6wi

Jūlijs
1.jūlijs - PVN likme tiek samazināta no 22% uz 21%.
1.jūlijs - Uzsāk uzņēmumu „baltā saraksta” veidošanu, kas paredz atvieglojumus komersanitiem, kas godprātīgi pilda saistības pret valsti. Līdz gada beigām sarakstā iekļauti 35 uzņēmumi.
1.-3.jūlijs - Latvijā viesojas Warner Bros, Boeing, Procter&Gamble kā arī aptuveni 20 citu ietekmīgu ASV uzņēmumu pārstāvju delegācija, lai meklētu sadarbības iespējas ar Latvijas uzņēmējiem. Foto: http://ej.uz/b1y7
5.jūlijs - Saeima apstiprina Jāni Bordānu tieslietu ministra amatā.
19.jūlijs - Uzsākta Latvijas Hipotēku un zemes bankas komercdaļas pārdošana, kas veiksmīgi noslēdzās novembrī.

Augusts
21.augusts - Izsniegts pirmais aizdevums zemnieku saimniecībai zemes iegādei valdības uzsāktajā Zemes iegādes kreditēšanas programmā lauksaimniekiem, kas piedāvā izdevīgākus nosacījumus kā banku sektors.
28.augusts - Valdība pieņem lēmumu lauzt līgumu ar fotoradaru ieviesēju „Vitronic Baltica un partneri”, jo uzņēmums ilgstoši nespēj pildīt līguma nosacījumus un uzņemtās saistības.

Septembris
Latvija uzsāk pildīt visus Māstrihtas kritērijus, tādējādi kvalificējoties dalībai eirozonā.
1.septembris - Tiek uzsākta valsts apmaksāta neauglības ārstēšanas un mākslīgās apaugļošanas programma. Šogad paredzēts tajā iesaistīt 50 pārus, nākamgad – 275, bet 2014.gadā – 660.
Palielina atalgojumu profesionālākajiem pedagogiem, kas ieguvuši 4. vai 5. kvalifikācijas pakāpi, kā arī zemākās pedagogu atalgojuma likmes.
9.-12.septembris - V.Dombrovskis apmeklē Ķīnu, kur Tjandziņas pilsētā piedalās Pasaules Ekonomikas Foruma samitā. Foto: http://ej.uz/ih39, http://ej.uz/f6nm
13.septembris - Saeima apstiprina valdības sagatavotos 2012. gada budžeta grozījumus, piešķirot papildus 88 miljonus latu prioritārajiem pasākumiem veselības aprūpē, ceļu infrastruktūrā, kultūras un citās jomās.
25.septembris - V.Dombrovskis no izglītības un zinātnes ministra pārņem Latvijas Nacionālās sporta padomes vadību. Viens no pirmajiem lēmumiem ir par Londonas olimpiādes medaļnieku prēmēšanu.

Oktobris
1.oktobris - Uzsākta nodokļu parādu amnestija, kas ilgst līdz 31. decembrim. Tās laikā nodokļu maksātāji, VID nomaksājot nodokļu parādu pamatsummu, tiek atbrīvoti no soda un nokavējuma naudām 90% apmērā.
2.oktobris - Lai novērstu risku valsts budžetam neplānoti uzņemties vairāk kā 100 miljonu latu izdevumus, uz ko norādījusi Eiropas Komisija, vilcienu sastāvu iepirkuma konkursa uzvarētājam spāņu uzņēmuma CAF tiek izvirzīta virkne prasību, kas jāizpilda līdz 2.oktobrim, lai līgums stātos spēkā. CAF izvirzītās prasības neizpilda.
12.oktobris - Rīgu apmeklē Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs. V.Dombrovskis tikšanās laikā uzsver Latvijas prioritātes nākamajā ES daudzgadu budžetā 2014.-2020.gadam. Foto: http://ej.uz/a66v

Novembris
9.novembris - Starptautiskā kredītreitingu aģentūra „Standard & Poor’s” paaugstina Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi līdz „BBB”.
13.novembris - Starptautiskā kredītreitingu aģentūra „Fitch” paaugstina Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi līdz „BBB”, nosakot pozitīvu nākotnes prognozi.
15.novembris - Saeima pieņem valdības sagatavoto 2013. gada valsts budžetu, kas paredz nodokļu samazināšanu un papildus līdzekļu piešķiršanu tādām prioritātēm kā demogrāfijas jautājumi, ceļu infrastruktūra, veselības aprūpe, kā arī atalgojuma palielināšanu pedagogiem, policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, sociālo aprūpes centru darbiniekiem un citiem valsts sektorā strādājošajiem (kopā aptuveni 64 000 cilvēku).
22.-23.novembris - V.Dombrovskis Briselē piedalās Eiropadomes samitā par ES nākamo daudzgadu budžetu no 2014.-2020. gadam. Lai arī vienošanos netiek noslēgta, Latvijai izdodas uzlabot ES piedāvājumu visās svarīgākajās pozīcijās. Foto: http://ej.uz/v2zz
25.-27.novembris - Rīgā notiek Horasis organizētais Starptautiskais Ķīnas uzņēmējdarbības forums, kura ietvaros Latviju apmeklē vairāk kā 400 pasaules biznesa līderi no Ķīnas un citām valstīm. Foto: http://ej.uz/1qgb
27.-30.novembris  - V.Dombrovskis kopā vairāk kā 80 Latvijas uzņēmēju delegāciju apmeklē Azerbaidžānu, lai meklētu jaunus noieta tirgus Latvijas uzņēmēju produkcijai. Foto: http://ej.uz/yo3f, http://ej.uz/yo3f

Decembris
5.decembris - Latvija starptautiskajos finanšu tirgos emitē līdz šim lielāko obligāciju laidienu 1,25 miljardu ASV dolāru apmērā ar līdz šim zemāko procentu gada likmi 2,889%.
7.decembris - Nacionālā trīspusējās sadarbības padomē sociālie partneri apstiprina atbalstu eiro ieviešanai Latvijā no 2014. gada 1. janvāra.
13.decembris - Saeima konceptuāli atbalsta Eiro ieviešanas likumprojektu, kas nosaka tehniskos procesus pārejai uz eiro.
20.decembris - Saeima ar 81 balsi „par” apstiprina Latvijas Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam gala redakciju.
21.decembris - Latvija pilnībā atmaksā SVF aizdevumu 493,3 miljonu latu apmērā, sekmīgi noslēdzot arī SVF pēcprogrammas uzraudzību.


Papildu komentāri:

MĀRTIŅŠ PANKE
Ministru prezidenta preses sekretārs
Tālrunis: 67082865, 26556965
E-pasts: Martins.Panke@mk.gov.lv

 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu