Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Ministru prezidenta jaunumi
Ministru prezidenta funkcijas
Ministru prezidenta birojs
Ministru prezidenta vadītās padotības iestādes
Ministru prezidenta vadītās padomes un darba grupas
Ministru prezidenta runas
Ministru prezidenta ziņojumi
Ministru prezidenta pateicības un atzinības
Ministru prezidenta foto galerija
Latvijas Republikas Ministru prezidenti
Ministru prezidenta viesu grāmata
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidenta kandidāta Aigara Kalvīša uzruna Saeimai 2006.gada 7.novembrī

print Nosūtīt
print Drukāt

Saeimas priekšsēdētāja kungs! Godājamie deputāti!

Es pirmām kārtām gribētu uzrunāt vēlētājus un izteikt pateicību par to novērtējumu, ko šajās Saeimas vēlēšanās ir guvusi valdība, kas nostrādājusi gandrīz divus gadus.

Paldies par to, ka mūs darbs ir ticis pamanīts, paldies par ticību stabilitātei un pragmatismam!

Pirmo reizi atjaunotās Latvijas vēsturē valdība, kas bijusi pie varas pirms vēlēšanām, ir ne vien saglabājusi, bet arī vairojusi savu autoritāti sabiedrības acīs.

Un es nedomāju, ka tam par iemeslu ir akla mīlestība uz kādu vadoni vai individuālas rakstura īpašības, lai arī mūsu komandā netrūkst spilgtu personību. Es priecājos, ka mūsu vēlētājs ir pietiekami pieaudzis, lai saprastu – laba valdība pirmām kārtām ir tā, kas spēj sastrādāties kopējā labuma vārdā.

Strīdos, iespējams, reizēm dzimst patiesība, taču strīdos reti kad dzimst labklājība.

Domstarpības un ķīviņi, kas, iespējams, iederas zinātniskā kongresā, neder ģimenei, kas rūpējas par savu bērnu labumu. Latvijas vēlētājs kopumā ir nobalsojis par stabilitāti. Tas ir arī pietiekami skaidrs norādījums par to, kā būtu veidojama nākamā valdība. Kā būtu jāstrādā tālāk. Es pateicos Valsts Prezidentei par izvēli uzticēt šīs nākamās valdības veidošanu man. Un uztveru šo izvēli nevis kā pagodinājumu, bet kā izsvērtu un pragmatisku lēmumu nodrošināt mūsu valstī veselīgu politikas pārmantojamību. Nodrošināt augšupeju.

Latvijā jau bija pierasts, ka valdības mainās bieži. Partiju savstarpējie ķīviņi noveduši ne vien pie neuzticēšanās politiķu starpā, bet pie vēlētāju neuzticēšanās valdībai un Saeimai kopumā. Mēs šobrīd piedzīvojam būtisku pagrieziena punktu, kas varētu likt pamatus jaunai, stabilai un eiropeiskai demokrātijas tradīcijai. Protams, politika mainās, personālijas mainās, parādās jaunas iekšpolitiskas un ārpolitiskas dimensijas, taču valsts intereses un tautas labklājības intereses prasa stabilu attīstību.

Šādai attīstībai ir nepieciešami ilgtermiņa plāni, prognozējami vidēja termiņa budžeti un konsekvence svarīgākajos ekonomikas un sociālās politikas jautājumos. Un mums ir šādi plāni. Manis vadītās valdības laikā ne vien tika iedibināta savstarpējās cieņas un sadarbības tradīcijas Ministru kabineta iekšienē, bet tās ļāva arī vienoties par svarīgu dokumentu pieņemšanu. Tāds ir Nacionālās attīstības plāns, kurā paustie uzstādījumi kalpojuši par pamatu koalīcijas partiju priekšvēlēšanu programmām. Mums nav bijis būtisku domstarpību vēlētājiem dotajos solījumos, tāpēc arī darbs pie topošās valdības deklarācijas bija iespējams raits un auglīgs. Mūsu mērķis ir nodrošināt ikvienam Latvijas iedzīvotājam iespēju pastāvīgi un strauji paaugstināt savu un savas ģimenes dzīves kvalitāti visos tās aspektos.

Latvijas iedzīvotāju zināšanas un gudrība, aktīva un prasmīga valsts iedzīvotāju uzkrāto zināšanu potenciāla izmantošana un vairošana būs mūsu valsts tālākās izaugsmes pamatā.

Šī mērķa īstenošanai ir nepieciešama visu mūsu valsts iedzīvotāju ieinteresēta un saskaņota līdzdarbība.

Savas valsts cilvēkus, viņu spējas un gudrību mēs uzskatām par mūsu galveno vērtību un izaugsmes resursu, bet cilvēkresursu attīstību – par primāru valsts tālākajai izaugsmei.

Nākamās Latvijas valdības pamatuzdevumi ir pieci:

  • Izveidot Latviju par konkurētspējīgu, augsti attīstītu valsti ar stabilu labklājības sabiedrību.
  • Nostiprināt tiesiskumu, apkarot korupciju, noziedzību un kontrabandu, ierobežot amatpersonu patvaļu.
  • Nodrošināt atklātību valdības, valsts pārvaldes un pašvaldību darbā.
  • Attīstīt Latvijā atklātu, demokrātisku un pilsonisku sabiedrību, kas balstīta iedzīvotāju savstarpējā saliedētībā, iecietībā un aktīvā līdzdalībā.
  • Atbalstīt Latvijā tādu tautas dzīvesveidu, kas vērsts uz mūsu zemes bagātību saudzīgu izmantošanu un vairošanu, tradicionālu un sabiedrībā atzītu vērtību cienīšanu.

Godājamie deputāti! Es nododu jūsu vērtējumam valdības deklarāciju un komandu, uz kuru es lieku lielas cerības – tā spēs realizēt svarīgu ilgtermiņa mērķi.

Šis mērķis ir tautas labklājība modernā, konkurētspējīgā, latviskā un eiropeiskā valstī.

Četras 9.Saeimas frakcijas ir vienojušās par kopīgu labēju valdību manā vadībā.

Es aicinu visus deputātus, kas tiešām rūpējas par valdības deklarācijā pausto mērķu sasniegšanu, atbalstīt to.

 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu