Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Ministru prezidenta jaunumi
Ministru prezidenta funkcijas
Ministru prezidenta birojs
Ministru prezidenta vadītās padotības iestādes
Ministru prezidenta vadītās padomes un darba grupas
Ministru prezidenta runas
Ministru prezidenta ziņojumi
Ministru prezidenta pateicības un atzinības
Ministru prezidenta foto galerija
Latvijas Republikas Ministru prezidenti
Ministru prezidenta viesu grāmata
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidenta Aigara Kalvīša Jaungada uzruna

print Nosūtīt
print Drukāt

Labvakar jūsu mājās!

Ir apritējis vēl viens gads. Mēs varam pamatoti lepoties ar šī gada laikā izdarīto, taču Vecgada vakarā daudz vairāk gribas domāt par to, ko nesīs nākamais. Ko mēs gaidām no nākošā gada? Ko novēlam sev un saviem mīļajiem?

Es gribētu novēlēt daudz prieka un laimīgu brīžu visiem bērniem. Nekas nepaliek atmiņā tik spilgti kā skaistākie bērnības mirkļi. Tie turpina veidot un ietekmēt mūsu raksturu un likteni visu turpmāko dzīvi. Mēs dzīvojam brīvā un drošā Latvijā, mūsu darbi un sasniegumi ir mūsu pašu rokās. Es no sirds apskaužu tos, kas tikai šogad sāk iet skolā, jo viņi būs tie, kas redzēs un baudīs mūsu darbu augļus.

Bērnu vecākiem – esošajiem vai topošajiem – es novēlu pieredzēt, kā viņu atvases izaug par spēcīgām personībām. Nav lielāka prieka par to, ko sajūt tēvs vai māte, redzot bērnos daļu no sevis. To daļu, kas dzīvos labāk, laimīgāk un bagātāk. Lai jūsu bērni būtu bagāti! Bagāti ar mīlestību, ar jaunām idejām un mērķiem. Jo cilvēks, kuram ir mērķis, nekad dzīvē nebūs nabags.

Tāpēc skolēniem, kas atrodas izvēles priekšā, es novēlu nebūt pieticīgiem. Vēlieties visaugstāko! Mūsu tautsaimniecībai ir un būs vajadzīgi gudri un ambiciozi cilvēki. Mācieties matemātiku, fiziku, ķīmiju! Jo mums būs nepieciešami zinātnieki, inženieri, ārsti. Jau šobrīd valstī šo profesiju trūkst visvairāk. Apgūstiet zināšanas vairākās nozarēs, jo mūsdienās aizvien biežāk jauni atklājumi notiek uz visdažādāko zinātņu krustpunktiem.

Latvija ir studentu zeme. Tāpēc studentiem es gribētu novēlēt būt īpaši prasīgiem. Gan pret sevi, gan arī pret saviem pasniedzējiem un augstskolām. Jo tas, kādu izglītību jūs iegūsiet, ir atkarīgs no prasmes izmantot ikvienu auditorijās pavadīto mirkli. Iemācieties nevis tikai klausīties, bet – sadarboties. Strādāt kopā. Izdarīt jaunus atklājumus jau tagad, nevis pēc 10-15 gadiem. Piedalieties pētnieciskajā darbā! Dibiniet jaunas laboratorijas, meklējiet sadarbību ar uzņēmējiem, kas gatavi investēt pētniecībā! Un dariet to jau tagad! Es jums varu apliecināt, ka valdība dos vislielāko atbalstu projektiem, kas vērsti uz zinātnes un uzņēmējdarbības sadarbību. Mums ir šādas iespējas, un tās jāizmanto tagad, jo gaidīt nav laika.

Visiem zinātniekiem es novēlu nākamgad daudz darba. Tādu iespēju kā šobrīd nav bijis pēdējo piecpadsmit gadu laikā. Izmantojiet tās, audzinot jauno zinātnieku paaudzi! Manis vadītā valdība tieši zinātnes attīstībā redz valsts uzplaukuma iespējas nākotnē. Jaunu tehnoloģiju, jaunu ideju, jaunu zināšanu ieplūšana tautsaimniecībā, zinātnes un uzņēmējdarbības sadarbība ir mūsu panākumu atslēga.

Visiem uzņēmējiem es gribētu atgādināt, ka jūsu profesija ir radoša. Jūs ražojat, būvējat, veicināt attīstību. Man nepatīk vārds bizness, tas izklausās pēc nodarbošanās, kas traucē un apgrūtina. Man patīk vārds uzņēmējs, kas sevī ietver domu par atbildības uzņemšanos. Jūs esat tie, kas uzņemas milzīgu atbildību – par naudu, par cilvēkiem, kuriem jūs dodat darbu, par savu tuvāko un visas valsts nākotni. Neceriet, ka lētas tehnoloģijas vai lēts darbaspēks jums nesīs peļņu. Mūsu ražotāju konkurētspēja ir tieši atkarīga no darba ražīguma celšanas. Tad celsies arī peļņa, tad pieaugs algas, tad atgriezīsies tie, kas devušies meklēt labāku darbu ārvalstīs. Valdība var vienīgi atbalstīt uzņēmējus šajā ceļā, taču rezultāts būs atkarīgs no jums.

No uzņēmējdarbības veiksmes ir vistiešākajā veidā atkarīgas mūsu iespējas palīdzēt tiem cilvēkiem, kas paši nespēj sevi apgādāt. Paaugstināt pensijas un sociālos pabalstus mēs varam, pateicoties tam, ka nodokļos ar katru gadu tiek iemaksāts aizvien vairāk. Lai kā mums nešķistu, ka maksāts tiek par maz, šī sistēma ir taisnīga un stabila. Atgādiniet saviem bērniem un mazbērniem – no tā, cik godīgi viņi maksās nodokļus, būs atkarīgs arī jūsu dzīves līmenis. Un uzlabojumi ir jūtami ik gadu. Es varu droši solīt, ka pensijas tiks paaugstinātas arī nākošgad – ne vien indeksācijas gaitā, bet arī no papildus ieņēmumiem sociālajā budžetā.

Īpašu pateicību un laba novēlējumus es gribētu izteikt visiem ārstiem, medmāsām un medicīnas jomā strādājošajiem. Jūs esat tie, kas bieži vien ir strādājuši visnesavtīgāk, neskatoties uz zemajām algām un darba apstākļiem. Šajā jomā ir uzsākta nopietna reforma, algas tiek palielinātas un ārstniecības iestādēs investēti līdzekļi tehnikai, remontiem. Jūs esat tie, kas savā darbā iegulda visvairāk zināšanu, pūļu un sirds siltuma. Jūs esat un būsiet vajadzīgi Latvijai. Valdība to ir sapratusi. Jums arī turpmāk tiks veltīta vislielākā uzmanība.

Ir vēl kāda profesija, kurai mēs esam daudz lielāku pateicību parādā. Tie ir skolotāji. Izglītības darbinieku atalgojuma sistēmā ir daudz iekavētu uzlabojumu. Ir panākta vienošanās par algu pieaugumu, taču tas vēl joprojām negarantē šai profesijai pienācīgu prestižu. Tas nav normāli. Mums jāiedibina tāda sistēma, kas garantētu, lai par skolotājiem strādātu labākie, prasmīgākie un cienījamākie – lai par skolotājiem strādātu tie, kas tic nākotnei.

Domāju, ka pārmaiņas gaida arī nozari, kas latviešiem vienmēr ir bijusi tradicionāla un īpaši tuva. Tā ir zemkopība, kas sāpīgi pārdzīvo ikvienu krīzi, ikvienu dabas stihiju. Un iestāšanās Eiropas Savienībā nebūt nav padarījusi zemniekiem dzīvi vienkāršāku. Mēs nevaram neņemt vērā jaunos apstākļus un strādāt pa vecam. Ir jāsaprot, ka arī šajā nozarē jāsāk domāt novatoriski. Tāpēc zemniekiem es novēlētu saglabāt no senčiem mantoto sīkstumu un vienlaikus ieraudzīt jaunās iespējas. Mēģiniet, meklējiet, izgudrojiet! Galu galā, Latvijā zemnieks nav tikai dažādu kultūru audzētājs. Latvijā zemnieks vienmēr ir bijis arī kultūras tradīciju uzturētājs.

Latvija vienmēr ir bijusi kultūras zeme. Mēs nebūtu spējuši šeit izdzīvot bez saviem dziesmu svētkiem, bez latviešu literatūras un mūzikas. Bez iemīļotā teātra un sava, nacionāla kino. Mums ir vajadzīgi profesionāli mūziķi, mākslinieki, dizaineri un arhitekti. Mēs nevarēsim iztikt bez jaunas koncertzāles, modernās mākslas muzeja un bibliotēkas. Mums jāsaprot, ka kultūra ir arī pelnoša nozare, kas spēj nest peļņu, nekļūstot tāpēc komerciāla vai lēta. Cīņa par jaunu bibliotēku kaut kādā ziņā simbolizē mūs pašus – caur pretrunām un strīdiem mēs tomēr esam spējuši vienoties augstāka mērķa vārdā. Un es ceru, ka visai drīz mēs varēsim sagaidīt arī jaunas politiskās kultūras dzimšanu.

Politiķiem es gribētu novēlēt neaizmirst, ka sabiedrība redz un pārdzīvo katru mūsu soli. Informācijas laikmetā ikviens pilsonis daudz lielākā mērā ir politiķis. Ar savu viedokli un attieksmi, ar savām zināšanām un pilsonisko līdzdalību.

Es gribētu aicināt visu Latvijas iedzīvotājus – esiet politiķi! Izvirziet sev mērķus! Uzņemieties atbildību! Aizstāviet savu viedokli! Īstenojiet savas ieceres līdz galam! Negaidiet, lai to jūsu vietā izdarītu kāds cits! Atcerieties – mēs dzīvojam unikālā zemē un vienreizējā laikā. Mums ir dota neatkārtojama iespēja. Iespēja dzīvot labāk, skaistāk un laimīgāk.

Es jums novēlu nākamgad piepildīt visus labos nodomus, ko esat apņēmušies īstenot! Es jums novēlu raženu un laimīgu Jauno 2007.gadu!

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu