Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Ministru prezidenta jaunumi
Ministru prezidenta funkcijas
Ministru prezidenta birojs
Ministru prezidenta vadītās padotības iestādes
Ministru prezidenta vadītās padomes un darba grupas
Ministru prezidenta runas
Ministru prezidenta ziņojumi
Ministru prezidenta pateicības un atzinības
Ministru prezidenta foto galerija
Latvijas Republikas Ministru prezidenti
Ministru prezidenta viesu grāmata
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzruna izstādes „Riga Food 2009”atklāšanā 2009.gada 9.septembrī

Valsts kanceleja
print Nosūtīt
print Drukāt

Cienījamie izstādes „Riga Food 2009” dalībnieki un viesi,man ir patiess prieks šodien būt šeit un piedalīties vērienīgākajā pārtikas nozares izstādē Baltijas valstīs. Uzreiz jāteic atzinīgi vārdi gan Latvijas, gan ārvalstu pārtikas uzņēmumiem, kas šajā izstādē apliecina vēlmi attīstīties ne būt ne vieglajā tirgus situācijā. Šī izstāde ir labs piemērs tam, ka arī krīzes laikos ir iespējams strādāt ar augošiem peļņas un apgrozījuma rādītājiem, turklāt saglabājot un paplašinot darba vietu skaitu. Vienlaikus krīze ir brīdis, kas paver jaunas iespējas.

Pārtikas ražošana ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas ekonomikas atbalsta punktiem. Šī gada pirmajā pusgadā pārtikas ražotāji ieņem līderpozīcijas kopējā eksporta struktūrā, apsteidzot kokrūpniecību un metālapstrādi. Pārtikas rūpniecības un pārtikas nozares eksports 2009. gada pirmajā pusgadā ir sasniedzis 285 miljonus latu, kas veido 12,9% no kopējā eksporta apjoma. Jūsu pārstāvētā nozare ir arī viens no lielākajiem darba devējiem, kas nodarbina vairāk kā 100 000 cilvēku. Šobrīd tas ir īpaši nozīmīgs faktors.

Lai veicinātu eksportspējīgo nozaru attīstību, kas palīdzēs atjaunot ekonomisko aktivitāti, Latvijas valdība ir ieviesusi vairākus atbalsta pasākumus. Valdības dienaskārtībā ir mikrouzņēmumu stimulēšanas programma. Zinu, ka tā ir nozīmīga arī pārtikas nozarei. Ekonomikas ministrija sadarbībā ar uzņēmējiem šobrīd strādā pie tādiem nozīmīgiem jautājumiem kā nodokļu politika un nozaru atbalsta mehānismi. Uzņēmēji no valdības sagaida nekavējošu un pragmatisku rīcību.

Pārtikas nozare Latvijā ir operatīvi piemērojusi savu produkciju mūsdienu patērētāja prasībām un veiksmīgi iekarojusi arī eksporta tirgus. Vienlaikus šajā nozarē valda sīva konkurence. Cīņā par patērētāju un eksporta tirgiem uzvarēs tas, kurš spēs visdinamiskāk ieviest jaunākos risinājumus ražošanas un pārdošanas procesā.

Visvairāk esmu gandarīts par iespēju izstādes „Riga Food 2009” apmeklētājiem iepazīties ar dažādām inovācijas iespējām pārtikas ražošanas ciklā, ko ar plašu programmu piedāvās Latvijas Tehnoloģiskais centrs. Pārtikas nozares konkurētspēja un attīstība nav iedomājama bez inovācijām, jo tikai tā ir iespējams konkurēt starptautiski.

Vēlos arī atzīmēt izstādes „Riga Food 2009” starptautisko vērienu un lielo dalībnieku skaitu. Tas ir pozitīvs signāls tieši šajā ekonomiski sarežģītajā laikā. Tā ir laba iespēja iepazīties ar nozares jaunumiem un nodibināt jaunus kontaktus. Novēlu ikvienam gūt jaunas idejas un nodibināt sadarbību ar uzņēmējiem ārvalstīs, piedaloties biznesa forumā „Riga Food 2009 Meeting Point”.

Nobeigumā, vēlu veiksmi visiem tiem nozares profesionāļiem, kas izstādes ietvaros mērosies spēkiem dažādos konkursos, kā arī tiem uzņēmumiem, kuri pieteikuši savu produkciju konkursā par gardāko maizi, sviestu, biezpiena desertu un medu. Lai labi garšo!

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu