Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Ministru prezidenta jaunumi
Ministru prezidenta funkcijas
Ministru prezidenta birojs
Ministru prezidenta vadītās padotības iestādes
Ministru prezidenta vadītās padomes un darba grupas
Ministru prezidenta runas
Ministru prezidenta ziņojumi
Ministru prezidenta pateicības un atzinības
Ministru prezidenta foto galerija
Latvijas Republikas Ministru prezidenti
Ministru prezidenta viesu grāmata
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzruna pirms Latvijas Valsts svētkiem – 18.novembra

Valsts kanceleja
print Nosūtīt
print Drukāt

Šis 18.novembris būs savādāks. Mazāk svētku spožuma un greznības. Pieticīgāk, bet līdz ar to - dziļāk un patiesāk, arī paškritiskāk aizvadīsim šo Latvijas valstij nozīmīgāko datumu. Tomēr es ticu, ka būs vairāk laika pārdomām par tādiem jēdzieniem kā valstiskums un indivīda piederības sajūta Latvijai. Arī atbildība: kolektīvā un individuālā.

Pēc Tautas frontes un barikāžu dienu patriotisma, pie varas ir bijuši arī tādi politiķi, kam valsts ir kalpojusi tikai kā līdzeklis un nevis mērķis. Daudzi ir padevušies naudas un varas kārdinājumiem. Arī šķietamā labklājība un pārticība nereti ir izrādījusies aizņemta - par dārgu cenu un uz īsu brīdi. Lai arī šo situāciju var izskaidrot ar elementāru ekonomikas likumu ignorēšanu tā saucamajos „treknajos gados”, jāatzīst, ka ikvienas krīzes cēloņi, vispirms, jāmeklē mūsu pašu domās un attieksmē. Ekonomika tam ir tikai sekas.

Mūsu valsts dzīvē 91 gada garumā ir bijuši gan uzplaukuma posmi, gan grūti laiki. Pus gadsimtu ilgās okupācijas laikā neatkarīga valsts dzīvoja tikai cilvēku atmiņās un cerībās. Tautas vēsturē ir bijis daudz smagu brīžu - kari un izsūtīšanas, okupācija un svešu varu uzspiesti režīmi, emigrācija un politiskas izrēķināšanās. Tomēr izšķirošos brīžos latviešu tauta ir spējusi būt vienota, ar savu nacionālo pašapziņu un patriotismu. Esam izcīnījuši un arī atguvuši savu neatkarību.

Tagad ārēju draudu Latvijai nav. Toties jau gadu dzīvojam ekonomiskā kritienā, kas, diemžēl deldē arī pilsonisko pašapziņu. Tomēr šis laiks mums piedāvā unikālu iespēju - uzsākt jaunas politiskās kultūras laikmetu. Ir jāpieliek punkts populismam un tukšiem solījumiem. Pat tiem politiķiem, kas nākamo vēlēšanu vēsmu vadīti gribētu pieņemt populistiskus lēmumus, šādu iespēju vairs nav. Ir sācies savdabīgs pašattīrīšanās process.

Diemžēl par politiķu kļūdām maksā arī tie, kas nav tieši iesaistīti politikā. Nākamais politiķu eksāmens notiks pēc gada Saeimas vēlēšanās. Tādēļ aicinu ikvienu Latvijas pilsoni vērtēt tautas priekšstāvju darbus un to, vai konkrēto politiķu darbība ir vērsta uz visas sabiedrības, vai tikai atsevišķu oligarhu interesēm. Vai jēdziens saimniekošana netiek jaukts ar izsaimniekošanu? Vai īstenotā politika ir ilgtspējīga, vai tikai īstermiņa populismā balstīta. Tikai atbildīga pilsoņu izvēle nodrošinās atbildīgu politiku.

Viens no izaicinājumiem, ar ko mūsu valsts iedzīvotāji saskaras, kopš kritis dzelzs priekškars un atvērtas rietumu robežas, ir iespēja un reizēm vilinājums doties darba meklējumos uz citām zemēm. Smagā materiālā situācija, aizvainojums par politiķu rīcību, bezdarbs vai vienkārši vēlēšanās iegūt jaunu dzīves pieredzi citā sabiedrībā. Lai kāda būtu indivīda motivācija, izlemjot braukt prom no Latvijas, ir skaidrs, ka ikviens aizbraucējs ir zaudējums valstij. Mūsu cilvēki ir mūsu lielākā vērtība.

Šis ir smags laiks, bet nav bezcerīgs. Esmu pārliecināts, ka visi kopā, piedaloties ikvienam no mums, mēs spēsim pārvērst savu valsti par tādu dzimteni, kur gribas dzīvot, strādāt, mācīties un arī atgriezties.

Arī ekonomiskās grūtības ir pārejošas. Šobrīd piedzīvojam dziļu recesiju, tomēr jau parādās pirmās ekonomikas atveseļošanās pazīmes. Konsekventi īstenojot Latvijas ekonomikas stabilizācijas programmu, jau nākošo 18. novembri sagaidīsim ekonomiskās izaugsmes apstākļos.

Latviešu tautai novembris ir īpašs laiks, jo šajā mēnesī ir dibināta mūsu valsts un arī notikušas Latvijas valsts pastāvēšanai izšķirošas kaujas. Šogad 18. novembri ietekmēs dziļas tautsaimnieciskās grūtības, bet es ceru, ka ikvienā ģimenē atradīsies iespēja sanākt kopā, lai padomātu par Latviju un savu nākotni šeit. Ja mēs savai valstij nevēlēsim labu, neviens cits to mūsu vietā nedarīs. Es aicinu ikvienu no jums, vienalga, kur jūs esat – dzimtenē vai citās zemēs, iededziet sveci Latvijai un lepni paceliet mastā sarkanbaltsarkano karogu.

Visi kopā mēs atjaunojām valsts neatkarību un tikai visi kopā mēs to nosargāsim. Palīdzēsim cits citam, atbalstīsim viens otru. Vienotībā ir mūsu spēks.

Novēlu visiem priecīgus valsts svētkus!

Dievs, svēti Latviju!

 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu