Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Nosaka dabasgāzes apriti un akcīzes nodokļa piemērošanas kārtību

Finanšu ministrija
22.06.2011
print Nosūtīt
print Drukāt

Lai atbilstoši likumam par akcīzes nodokli no šā gada jūlija varētu sākt piemērot akcīzes nodokli dabasgāzei, ko izmanto kā kurināmo, Ministru kabinets otrdien, 21. jūnijā pieņēma noteikumus par dabasgāzes apriti un akcīzes nodokļa piemērošanas kārtību, kas stāsies spēkā 1. jūlijā.

Likums ar akcīzes nodokli nosaka, ka ar 1. jūliju jāatsāk piemērot akcīzes nodokli dabasgāzei, ko izmanto kā kurināmo un kā degvielu. Saskaņā ar šā gada 14. aprīlī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem likumā akcīzes nodoklis dabasgāzei tika samazināts no 15,6 latiem uz 12 latiem par 1000 m3, lai mazinātu akcīzes nodokļa slogu dabasgāzei, kuru kā kurināmo izmanto siltumuzņēmumi un mājsaimniecības (ēdiena pagatavošanai vai dzīvojamās mājas siltumapgādē), un atsevišķas nozares, kas nav iekļautas atbrīvojumu uzskaitījumā. Tāpat tika atcelts akcīzes nodokļa atbrīvojums dabasgāzei, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, savukārt dabasgāzi, kuru izmanto siltumnīcās un rūpnieciskās ražošanas tehnoloģisko iekārtu darbināšanai un tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai rūpnieciskās ražošanas telpās, tiek paredzēts aplikt ar akcīzes nodokli no 2014. gada 1. janvāra.

Ministru kabineta noteikumi attieksies uz personām, kas veic darbības ar dabasgāzi, t.i., dabasgāzi ieved un piegādā citiem galalietotājiem vai izmanto paši kā galalietotāji.

Komersantiem, kas likumā noteiktajiem mērķiem izmanto dabasgāzi, kuru neapliek ar akcīzes nodokli un kas vēlēsies saņemt nodokļa atbrīvojumu, būs jāveic dabasgāzes atsevišķu uzskaiti un tās apjoms nodokļa taksācijas periodā jāpaziņo dabasgāzes piegādātājam. Tādēļ šiem komersantiem ir nepieciešams uzstādīt papildus gāzes skaitītājus pirms ražošanas iekārtām un siltumenerģijas ražošanas iekārtām. Dabasgāzes skaitītāju uzstādīšana lielākajā daļā uzņēmumu jau ir veikta 2010. gadā. Mājsaimniecības un citus galalietotājus, kas izmanto dabasgāzi ēdiena pagatavošanai vai kā kurināmo, noteikumu projekts neietekmēs, jo šiem lietotājiem jau ir uzstādīti dabasgāzes skaitītāji.

Noteikumi aizstās šobrīd spēkā esošos Ministru kabineta 2010. gada 29. jūnija noteikumus Nr.577 „Noteikumi par dabasgāzes apriti un akcīzes nodokļa piemērošanas kārtību”. 

Noteikumu projekts pieejams Ministru kabineta mājas lapā:
http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40217026&mode=mk&date=2011-06-21 

Informācijas sagatavotājs:
Baiba Melnace
Komunikācijas nodaļas vadītāja
Tālr.: 67083850; 29265135
baiba.melnace@fm.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu  Nosūtīt priekšlikumu