Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Izstrādāta jauna atbalsta programma uzņēmējiem komercdarbības uzsākšanai un attīstībai

Ekonomikas ministrija
22.06.2011
print Nosūtīt
print Drukāt

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi un Ministru kabinets šodien, 21.jūnijā, apstiprināja jaunas atbalsta programmas – izaugsmes kapitāla instrumenta - ieviešanu, lai turpinātu nodrošināt mikro, mazajiem un vidējiem komersantiem pieeju finansējumam komercdarbības uzsākšanai un attīstībai, kā arī veicinātu Latvijas komersantu konkurētspēju un izaugsmi. Jaunais finanšu instruments ļaus saņemt riska kapitālu situācijās, kad komersanta paša nodrošinājums nav pietiekošs kredītresursu piesaistei nepieciešamajā apjomā.

Jaunais finanšu instruments būs Izaugsmes kapitāla fonds, kura ietvaros investīcijas varēs saņemt mikro, mazie un vidējie komersanti, kuru saimnieciskās darbības vieta ir Latvija. Izaugsmes kapitāla fonds pilnveidos riska kapitāla nozari Latvijā. 

Investīcijas komersanti varēs saņemt, lai nodrošinātu finansējumu, kas paredzēts produkta vai biznesa idejas sākotnējās koncepcijas izpētei, novērtēšanai un attīstīšanai, produktu izstrādei un sākotnējām mārketingam, tiem komersantiem kuri vēl nav pārdevuši savas preces vai pakalpojumus un vēl negūst peļņu, izaugsmei un darbības paplašināšanai, paaugstinot ražošanas jaudas, attīstot noieta tirgus un produktus piesaistot papildus apgrozāmo kapitālu.

Izaugsmes kapitāla instrumenta ieviešana tiks finansēta no apakšaktivitātes „Ieguldījumu fonds investīcijām garantijās, paaugstināta riska aizdevumos, riska kapitāla fondos un cita veida finanšu instrumentos” ietvaros pieejamā finansējuma.

Paredzēts, ka izaugsmes kapitāla fonda apjoms būs līdz 5 miljoniem eiro (aptuveni 3,5 milj. latu) un finansēti pārsvarā tiks agrīnās stadijas projekti līdz 200 000 eiro, veicot investīcijas uzņēmuma pamatkapitālā. 

Eiropas Investīciju fonds kā jaunā finanšu instrumenta ieviesējs izvēlēsies finanšu starpnieku atklātā atlasē, kas savukārt, dibinās fondu kā jaunu komercsabiedrību. Fonda kapitāls tiks izmantots tikai izaugsmes kapitāla instrumenta ieviešanai.

Kā liecina Eiropas Investīciju Fonda veiktās tirgus izpētes dati, tirgū ir nepieciešamība pēc šāda papildus instrumenta, papildinot jau esošos riska kapitāla instrumentus. 

Detalizētāk ar noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 25.novembra noteikumos Nr.983 "Noteikumi par atbalsta piešķiršanu tehnoloģiju pārneses un riska kapitāla jomā"" var iepazīties Ministru kabineta interneta mājaslapā:
http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40219990&mode=mk&date=2011-06-21 .

Sabiedrisko attiecību nodaļa
T.: 67013193

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu  Nosūtīt priekšlikumu