Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Apstiprināti jauni ciltsgrāmatas kārtošanas noteikumi

Zemkopības ministrija
22.06.2011
print Nosūtīt
print Drukāt

Šodien, 21. jūnijā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Liellopu, cūku, aitu, kazu un zirgu ciltsgrāmatas kārtošanas noteikumi”. 

Noteikumi paredz atbilstības kritērijus ciltsgrāmatā ierakstāmajiem dzīvniekiem, ciltsgrāmatas iedalījumu un kārtību, kādā šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācijas ieraksta dzīvnieku ciltsgrāmatā un glabā informāciju par ciltsgrāmatā ierakstītajiem dzīvniekiem. 

Šobrīd vienas dzīvnieku šķirnes ciltsgrāmatu var kārtot divas un vairāk organizācijas, līdz ar to jaunie noteikumi paredz, ka tām ciltsgrāmatas kārtošanas procesā jāsadarbojas, lai nodrošinātu sekmīgu ciltsgrāmatas kārtošanas darbu. Noteikumos paredzēts, ka organizācijai jāizstrādā dzīvnieka individuālās uzskaites kartīte jeb ciltskartīte, kurā norāda svarīgākos datus par dzīvnieku. Pamatojoties uz ciltskartītē norādītajiem datiem, organizācija var ierakstīt dzīvnieku ciltsgrāmatā. 

Jaunie noteikumi paredz, ka ciltsgrāmatā ieraksta tikai tādu vaislinieku, kas saņēmis vaislinieka sertifikātu, jo ciltsgrāmatā ir lietderīgi ierakstīt tikai tādus vaisliniekus, no kuriem iegūst pēcnācējus. Savukārt attiecībā uz sieviešu kārtas dzīvniekiem noteikumi paredz, ka ciltsgrāmatā ieraksta tikai tādu dzīvnieku, kam ir pēcnācēji un noteikta produktivitāte, tādējādi nodrošinot, ka ciltsgrāmatā uzņem tikai kvalitatīvākos sieviešu kārtas dzīvniekus. 

Ņemot vērā, ka valsts aģentūras „Lauksaimniecības datu centrs” (LDC) un organizāciju datu bāzes regulāri tiek uzlabotas un papildinātas, ganāmpulku īpašniekiem par vairāku sugu dzīvniekiem vairs nav nepieciešams organizācijā iesniegt dokumentus papīra formā. Turpmāk ganāmpulka īpašniekam par gaļas šķirnes liellopiem, cūkām un zirgiem iesniegums dzīvnieku uzņemšanai ciltsgrāmatā organizācijā jāiesniedz tikai vienu reizi un turpmāk organizācija pieejamās datubāzēs seko līdzi, lai regulāri tiktu uzņemti ciltsgrāmatā visi atbilstošie ganāmpulka dzīvnieki. Par pārējo sugu dzīvniekiem (par piena šķirnes liellopiem, aitām un kazām) īpašnieks organizācijā iesniedz iesniegumu par katru reizi, kad dzīvniekus nepieciešams uzņemt ciltsgrāmatā.

Tāpat noteikumi paredz, ka organizācija, kas izbeidz savu darbību vai zaudē šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācijas statusu, datus par ciltsgrāmatā ierakstītajiem dzīvniekiem nodod LDC arhīvā. Tādējādi tiks nodrošināts, ka dati par ciltsgrāmatā ierakstītajiem dzīvniekiem tiek saglabāti un ir pieejami organizācijai, kas turpina kārtot ciltsgrāmatu.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā ar 2011. gada 1. jūliju un tie aizstās šobrīd spēkā esošos MK 2001. gada 3. aprīļa noteikumus Nr.158 „Valsts ciltsgrāmatas kārtošanas noteikumi”. 

Plašāka informācija:
http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40217080&mode=mk&date=2011-06-21

Informāciju sagatavoja:
Viktorija Kalniņa
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 67027622
viktorija.kalnina@zm.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu  Nosūtīt priekšlikumu