Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents: Latvijas neatkarība nav pašsaprotama!

Valsts kanceleja
03.05.2013
print Nosūtīt
print Drukāt

Piektdien, 3.maijā, par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienai Ministru prezidents Valdis Dombrovskis kopā ar ASV vēstnieku Latvijā Marku Pekalu, Valsts kancelejas direktori Elitu Dreimani un Latvijas Tautas frontes priekšsēdētāju Tālavu Jundzi valdības namā atklāja izstādi „Mēs, tauta”.

Premjers uzsvēra, ka šogad 4.maijs ir īpaša robežšķirtne, jo Latvija šogad sasniegusi ilgāko neatkarības periodu valsts pastāvēšanas vēsturē – ilgāku, nekā bija lemts pirmajai Latvijas brīvvalstij. „Šajā laikā esam izdarījuši pareizās ģeopolitiskās izvēles, lai nostiprinātu mūsu valsts patstāvību, un Latvija kļuvusi par ES un NATO dalībvalsti. Pašlaik, kad brīvajā Latvijā ir izaugusi jauna paaudze, ir svarīgi neaizmirst, ka mūsu valsts pašnoteikšanās tiesības nav kaut kas pašsaprotams vai garantēts. Tādēļ ikvienam ir jābūt stipram, iestājoties par savu valsti. Cik stipri būsim mēs, sargājot un kopjot savu valodu, kultūru, tradīcijas un identitāti, tik stipra būs mūsu valsts,” sacīja Valdis Dombrovskis.

ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala svinīgajā brīdī, runājot latviski, uzsvēra, ka noturīgās draudzības saites vieno mūsu valstis. Viņš aicināja ieklausīties līdzcilvēku atmiņās par vēsturi: „Mēs vēsturi varam mācīties no grāmatām, tomēr varam to darīt arī, ieklausoties cits citā. Esmu ļoti priecīgs dzirdēt sabiedrības stāstus, ko vēsta izstāde „Mēs, tauta!””

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane aicināja mūs būt tikpat vienotiem, cik vienoti bija Augstākās Padomes deputāti, kuri nobalsoja par Deklarāciju Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanai. Toreiz par Latvijas neatkarību nobalsoja 138 deputāti, pret „0”, viens atturējās, savukārt deklarāciju neatbalstošie deputāti balsojumā nepiedalījās. „Kopībā ir spēks, un tikai kopīgs ieguldījums valsts attīstībā un nākotnē ir ceļš uz panākumiem. Esmu pateicīga cilvēkiem, kuri ne tikai loloja sapni par neatkarīgu Latviju, bet arī pašaizliedzīgi un drosmīgi iestājās par to!”

Augstākās Padomes deputāts un pirmais atjaunotās Latvijas aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis pateicās ASV – valstij, kura Latvijai vislielākajā mērā palīdzēja atgūt neatkarību un konsekventi uzturēja šo neatkarības ideju. Tāpat viņš aicināja vairāk lepoties par 23 gadu laikā sasniegto un novērtēt neatkarību: „Tie, kuri nav, bijuši klāt, iespējams, nespēj novērtēt Latvijas neatkarību. Tomēr es aicinātu izmantot iespēju aprunāties ar cilvēkiem, kuri šo neatkarību atguva, kā arī plašāk pētīt tolaiku liecības un rakstīt esejas, lai arī pēc daudziem gadu desmitiem mēs varētu stāstīt par unikālo nevardarbīgā un demokrātiskā ceļā atgūto Latvijas neatkarību.”

„Helsinki 86” biedrs Konstantīns Pupurs dalījās atmiņās, ka „tolaik pat bērna zīmējums ar Latvijas karoga krāsām varēja iedzīt neizsakāmas bailes! Jūs tagad nevariet iedomāties, cik toreiz bija bīstami izrādīt Latvijas sarkanbaltsarkano karogu - par to draudēja brīvības atņemšana. Kad 1988.gada 14.jūnija gājienā no Brīvības pieminekļa līdz Brāļu kapiem izklājām Latvijas karogu, cilvēkiem acīs bija asaras, daži kritās ceļos... Tas bija milzīgs spēks, ko sarkanbaltsarkanais karogs radīja Rīgas ielās. Mums toreiz Dievs stāvēja klāt.”

Foto no izstādes atklāšanas ir aplūkojamas šeit.
 
Izstāde „Mēs, tauta” īpaša, jo atspoguļo Latvijas neatkarības atgūšanu ne tikai varas pārstāvju redzējumā, bet sabiedrības acīm. Tajā atspoguļots Latvijas attīstības ceļš pēdējos 25 gados, īpaši uzsverot sabiedrības līdzdalības nozīmi un būtiskākās pārmaiņas pirms valsts neatkarības atjaunošanas un pēc tās. Ceļojošo izstādi veidojuši Latvijas Nacionālā vēstures muzeja darbinieki un skolēni un skolotāji no Rīgas Kultūru vidusskolas, Rīgas 10.vidusskolas un Lizuma vidusskolas sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā.

Izstāde „Mēs, tauta” Ministru kabineta telpās būs aplūkojama līdz 2013.gada maija beigām. Aicinām ikvienu cilvēku izmantot šo iespēju! Interesentiem iepriekš jāpiesaka apmeklējums, ko iespējams izdarīt, zvanot Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultantei Maijai Lācei pa tālruni 67082924.


SIGNE ZNOTIŅA - ZNOTA
Ministru kabineta preses sekretāre
Tālr.: +371 28803639 / 67082919
E-pasts: Signe.Znotina@mk.gov.lv

 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu