Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

V.Dombrovskis: Baltijas jūras reģiona valstīm jārunā vienā balsī

Valsts kanceleja
07.05.2013
print Nosūtīt
print Drukāt

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Vācijas federālās zemes Šlēzvigas-Holšteinas premjerministrs Torstenu Albigu (Torsten Albig) otrdien, 7.maijā, tiekoties bija vienisprātis, ka Baltijas jūras krastos esošajām valstīm jāveido ciešāka koordinācija visam reģionam svarīgajos jautājumos un jārunā vienā balsī ar partneriem Eiropas Savienībā (ES) un citās starptautiskajās organizācijās, lai spētu veiksmīgāk konkurēt ar citiem Eiropas reģioniem.

V.Dombrovskis Šlēzvigas-Holšteinas premjeru informēja arī par Latvijas mērķi 2014. gada 1. janvārī pievienoties eirozonai un sagatavošanās darbiem, ko Latvija patlaban veic. T.Albigs atzinīgi novērtēja Latvijas sasniegto un apliecināja savu atbalstu šim mērķim: „Sagaidu, ka Latvijas pievienošanās eirozonai publiskajā diskusijā par eiro un tā nākotni ienesīs jaunu devu konstruktivitātes un pragmatisma. Pašlaik šajā debatē pārlieku dominē iracionālā nots,” sacīja T.Albigs.

Abas amatpersonas pārrunāja arī citus izaicinājumus Eiropai, tostarp daudzviet aktuālo jauniešu bezdarba jautājumu. V.Dombrovskis un T.Albigs bija vienisprātis, ka šī jautājuma risināšanai jāveltī vairāk uzmanības un pūļu, savstarpēji daloties labākajā pieredzē. Latvijas valdības vadītājs uzsvēra, ka labu izglītību un darba iespējas saskata kā svarīgākos faktorus, kas ļauj jauniešiem saskatīt savu nākotni savā valstī un attur tos no aizbraukšanas.

T.Albigs norādīja, ka Vācijai ir plaša pieredze augstvērtīgas profesionālās izglītības sistēmas izveidē, kā rezultātā Vācijā ir viens no zemākajiem jauniešu bezdarba līmeņiem Eiropā. Arī Šlēzviga-Holšteina ir gatava dalīties šajā pieredzē ar saviem partneriem, lai palīdzētu uzlabot jauniešu nodarbinātību. V.Dombrovskis apliecināja, Latvijas gatavību ciešāk sadarboties ar Vāciju šajā jomā un norādīja, ka Vācijā ieviestais duālās izglītības modelis tiek ņemts vērā arī Latvijā. „Uz Vācijas pieredzi balstītas profesionālās izglītības reformas īstenošanu esmu uzdevis kā vienu no Latvijas izglītības un zinātnes ministra prioritātēm,” sacīja Latvijas premjerministrs.

Tāpat V.Dombrovskis un T.Albigs pārrunāja arī šovasar gaidāmo kārtējo Šlēzvigas-Holšteinas mūzikas festivālu, kurā piedalīsies arī labākie Latvijas mūziķi. „Šāda mēroga kultūras pasākumi veicina Baltijas jūras valstu saliedētība. Latvija šo aspektu stāda par vienu no saviem mērķiem 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta,” norādīja V.Dombrovskis. Festivāla atklāšanā šogad plāno piedalīties visu trīs Baltijas valstu valdību vadītāji.

T.Albigs savas vizītes laikā Rīgā tiksies arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, kultūras ministri Žaneti Jaunzemi-Grendi, VARAM pārstāvjiem un Saeimas deputātiem. Šlēzvigas-Holšteinas premjerministra vizītes ietvaros Latvijā ieradusies arī Vācijas uzņēmēju delegācija, lai meklētu jaunas sadarbības iespējas.

V.Dombrovska un T.Albiga tikšanās foto pieejami šeit: http://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157633423729623/

V.Dombrovska un T.Albiga preses brīfinga audioieraksts atrodams šeit: http://failiem.lv/u/xdlrjud

Papildu informācija:
Mārtiņš Panke
Ministru prezidenta preses sekretārs
Tālr.: +371 67082865, +371 26556965
E-pasts: martins.panke@mk.gov.lv
 

 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu