Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Premjers aicina Ķīnu turpināt paplašināt ekonomisko sadarbību

Valsts kanceleja
10.05.2013
print Nosūtīt
print Drukāt

Piektdien, 10.maijā, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, tiekoties ar jauno Ķīnas vēstnieku Latvijā J.Guocjangu (Yang Guoqiang), divpusējās attiecības starp abām valstīm novērtēja kā stabilas un ilgtspējīgas, ko raksturo aktīvs politiskais dialogs un intensīva apmaiņa ar augsta līmeņa vizītēm.

Premjers un Ķīnas vēstnieks bija vienisprātis, ka divpusējā sadarbība un pieaugošais tirdzniecības apjoms pēdējos gados liecina, ka abu valstu sadarbība ir kļuvusi dziļāka. Puses vienojās, ka turpmāk aktīvi tiks meklētas iespējas, lai veicinātu eksportu ar konkurētspējīgiem un inovatīviem produktiem un pakalpojumiem, kā arī tiks diskutēts par ekonomisko attīstību transporta infrastruktūras projektos un maršrutos. Tāpat sarunas gaitā atzinīgi tika novērtēts potenciāls tūrisma nozares attīstībai.

V.Dombrovskis apliecināja Latvijas interesi arī turpmāk veicināt intensīvu sadarbību uzņēmējdarbības projektu īstenošanā, tādējādi veicinot Ķīnas uzņēmēju interesi par mūsu valsti. Atzinīgi tika novērtēts 2012. gada biznesa forums „Global China Business Meeting” Latvijā, kas pievērsa Ķīnas biznesa līderu uzmanību Latvijai un Rīgai, piedāvājot iespēju uzņēmējiem dibināt kontaktus ar potenciālajiem sadarbības partneriem. Tāpat premjers aicināja Ķīnas investorus izmantot Latvijas speciālo ekonomisko zonu sniegtās priekšrocības.

Tikšanās laikā tika atzinīgi novērtēta arī sadarbība izglītības un kultūras jomā. Šobrīd aptuveni 500 studentiem Latvijā četrās universitātēs ir iespēja apgūt ķīniešu valodu, savukārt universitātē Pekinā - latviešu valodu.

Fotogrāfijas no tikšanās.

Latvijas un Ķīnas tirdzniecības rādītāji:
Preču eksporta apjoms uz Ķīnu 2012.gada bija 46,65 milj. eiro, kas ir par 19% lielāks kā 2011.gadā. Pēc kopējā preču tirdzniecības apgrozījuma Ķīna ar 395,66 milj. eiro ieņem 13.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. 2012.gadā Ķīnas tiešās investīcijas Latvijā veidoja 0,4 milj. eiro. Lielākās investīcijas veiktas nekustamā īpašuma, nomas un citos komercpakalpojumos, vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, kā arī būvniecībā.

Papildu informācija:
Mārtiņš Panke
Ministru prezidenta preses sekretārs
Tālr.: +371 67082865, +371 26556965
E-pasts: martins.panke@mk.gov.lv

Informāciju sagatavoja:
Sabīne Spurķe
Komunikācijas departamenta vecākā referente
Tālr. +371 67082987, +371 20604166
E-pasts: sabine.spurke@mk.gov.lv


Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu