Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

V.Dombrovskis ar ANO ģenerālsekretāru pārrunā sadarbību

Valsts kanceleja
15.05.2013
print Nosūtīt
print Drukāt

15.maijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāru Banu Kimūnu (Ban Ki-Moon), lai pārrunātu svarīgākās ANO darba prioritātes un ar tām saistītās Latvijas intereses.

V.Dombrovskis ģenerālsekretāru informēja par Latvijas ekonomikas attīstību un valdības mērķiem, pārvarot krīzes sekas, lielāku uzsvaru likt uz atbalstu demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, kā arī nabadzības un ienākumu nevienlīdzības samazināšanai. Tāpat premjers uzsvēra, ka Latvija plāno ar 2014. gada 1. janvāri pievienoties Eiropas vienotajai valūtai eiro.

2015. gada pirmajā pusē, kad Latvija ieņems Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidējošās valsts statusu, Latvijas uzdevums būs koordinēt arī ES sadarbību ar ANO, tādēļ amatpersonas detalizēti pārrunāja šajā laika posmā aktualizējamos jautājumus. Bans Kimūns Latvijas valdības vadītāju informēja, ka 2015. gada pirmā puse būs nozīmīgs un izaicinošs laika posms ANO, kad tiks vērtēti ANO Tūkstošgades attīstības mērķi, ko 2000. gadā izvirzīja 191 ANO dalībvalsts, tos apņemoties sasniegt līdz 2015. gadam. Tāpat šajā laikā notiks debates par turpmākajiem ANO ilgtermiņa attīstības mērķiem, un sagaidāms, ka Latvija kā ES prezidējošā valsts šajās diskusijās ieņems būtisku lomu.

Daži no svarīgākajiem ANO Tūkstošgades attīstības mērķiem ir samazināt nabadzību, nodrošināt vienādas iespējas sievietēm un vīriešiem, mazināt bērnu mirstību, ierobežot slimību izplatību, nodrošināt vides ilgtspēju u.c.

V.Dombrovskis atzinīgi novērtēja ANO ģenerālsekretāra aktīvo darbību, visā pasaulē aktualizējot dzimumu līdztiesības jautājumus, kā arī iestājoties par ilgtspējīgu risinājumu pielietošanu vides jautājumos. Latvijas Ministru prezidents apliecināja Latvijas atbalstu šīm prioritātēm.

Amatpersonas pārrunāja arī situāciju Sīrijā un Mali, kur V.Dombrovskis ģenerālsekretāru informēja par Latvijas līdzdalību, tostarp, nosūtot uz Mali Latvijas bruņoto spēku instruktorus, kā arī no valsts budžeta piešķirot līdzekļus attīstības palīdzībai Mali un Sīrijai.

Tāpat V.Dombrovskis ANO ģenerālsekretāru informēja, ka Latvija ir izvirzījusi savu kandidatūru ANO Cilvēktiesību padomes 2014. gada vēlēšanām, kā arī kandidatūru uz nepatstāvīgā ANO Drošības padomes locekļa statusu vēlēšanām, kas notiks 2025. gadā.

Sarunas noslēgumā V.Dombrovskis atgādināja par Latvijas amatpersonu iepriekš izteikto aicinājumu apmeklēt Latviju. ANO ģenerālsekretārs apliecināja, ka plāno šo iespēju izmantot.

Bans Kimūns ir 8. ANO ģenerālsekretārs, kurš šo amatu ieņem kopš 2007. gada 1. janvāra. Iepriekš Bans Kimūns darbojies Dienvidkorejas ārlietu dienestā, tostarp, no 2004.-2006. gadam ieņemot ārlietu ministra amatu.

ANO tika izveidota 1945. gadā, ar mērķi veicināt starptautisko mieru un drošību, atbalstīt miermīlīgas attiecības starp valstīm, īstenot starptautisko sadarbību un kalpot par nāciju rīcības saskaņošanas centru. Šobrīd ANO ir 193 dalībvalstis. Latvija ANO dalībvalsts ir kopš 1991. gada 17. septembra. Latvijas dalību un interešu aizstāvību ANO un tās organizācijās nodrošina Latvijas pastāvīgās pārstāvniecības Ņujorkā, Ženēvā un Vīnē, ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijā, Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijā un ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijā.

Foto no V.Dombrovska tikšanās ar Banu Kimūnu aplūkojamas šeit:
http://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157633502248128/

Mārtiņš Panke
Ministru prezidenta preses sekretārs
Tālr.: +371 67082865 / +371 26556965 
E-pasts: Martins.Panke@mk.gov.lv 

 

 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu