Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents Aigars Kalvītis Briselē piedalās Eiropadomes sanāksmē

Valsts kanceleja
24.03.2006
print Nosūtīt
print Drukāt

Šā gada 23.-24.martā Ministru prezidents Aigars Kalvītis piedalās Eiropadomes sanāksmē Briselē, kurā, galvenokārt, tiek pārrunāti Eiropas konkurētspējas un Lisabonas stratēģijas jautājumi.

Turpinot pagājušā gada rudenī Hemptonkortā aizsākto diskusiju, sanāksmes centrālie sarunu jautājumi bija saistīti ar Eiropas konkurētspējas attīstību: investīcijas izglītībā un inovāciju veicināšana, uzņēmējdarbības - īpaši mazo un vidējo uzņēmumu - attīstība, kā arī nodarbinātības veicināšana un enerģētika.

Latvijai šīs Eiropadomes sanāksmes ietvaros svarīgākais jautājumus bija enerģētika. Ministru prezidents Aigars Kalvītis: “Esam gandarīti, ka enerģētikas jautājuma risināšana kopš Hemptonkortas tikšanās ir notikusi tik strauji. Eiropas Komisijas Zaļā grāmata par kopīgas Eiropas Savienības (ES) enerģētikas politikas veidošanu ir jaunas politikas sākums tuvākajiem divdesmit, trīsdesmit gadiem. Tajā pašā laikā mēs vēlamies, lai šīs politikas reālā īstenošana uzsāktos pēc iespējas ātrāk un netiktu kavēta ar lieku birokrātiju. Tas ir Latvijas un citu Baltijas valstu interesēs, lai enerģētikas izolācijas jautājumos jau tuvākajos gados būtu konkrēti projekti un aizsāktos to īstenošana.”

“Kopumā esam apmierināti ar diskusiju rezultātu, kas iezīmē Latvijas galvenās intereses ES enerģētikas politikā. Latvijai svarīgi jautājumi ir vienota ES politika enerģētikā attiecībās ar trešajām valstīm, tai skaitā Krieviju. Tāpat mums ir svarīga starpsavienojumu veidošana Eiropas iekšienē, lai novērstu reģionu izolāciju un sekmētu solidaritātes mehānismu izveidošanu Kopienas līmenī. Tādejādi ļaujot izvairīties no potenciālajām krīzes situācijām Eiropā, tai skaitā gāzes piegādes jautājumos”, atzīmē Ministru prezidents.

Sanāksmes laikā valdību vadītāji vienojās par konkrētiem soļiem enerģētikas politikas īstenošanai. Eiropadomē Komisijai tika uzdots turpmāk reizi gadā iesniegt Padomei stratēģisku pārskatu par enerģētiku, kā arī izstrādāt prioritāro starpsavienojumu plānu.

Vakar pirms ES līderu sanāksmes Aigars Kalvītis piedalījās Eiropas Tautas partiju premjerministru sanāksmē. Tāpat Eiropadomē apspriestie jautājumi tika pārrunāti Baltijas un Ziemeļvalstu valdību vadītāju tikšanās laikā.

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu