Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents tikās ar Vācijas Kancleri

Valsts kanceleja
29.03.2006
print Nosūtīt
print Drukāt

Vakar, 28.martā, Berlīnē Ministru prezidents Aigars Kalvītis darba vakariņās tikās ar Vācijas Kancleri Angelu Merkeli. Divu stundu ilgo vakariņu laikā, tika pārrunāti jautājumi, kas skar Eiropas Savienības (ES) aktualitātes, sadarbību enerģētikā un ārpolitikas jautājumus.

Pārrunājot tālāko ES konstitūcijas virzību, Ministru prezidents pauda viedokli, ka nepieciešams pagarināt tā saukto pārdomu periodu un nav jāsteidzas ar lēmuma pieņemšanu konstitūcijas sakara, jo tas varētu būt neproduktīvi.

Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta Eiropas kopējā ārējā dienesta izveidē, lai nodrošinātu Latvijas diplomātisko darbību ES ārpolitikas struktūrās, tādējādi stiprinātu ES ārējo politiku. Turklāt Ministru prezidents norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta veidot ES konsulāro sadarbību, jo šobrīd Latvijai ir ierobežots diplomātisko pārstāvniecību tīkls.

 Turpinot pagājušajā nedēļā Eiropadomē aizsākto diskusiju par kopējo ES enerģētikas politiku, A.Kalvītis informēja Vācijas kancleri par trīs Baltijas valstu vadītāju parakstīto vienošanos, kas paredz uzsākt izpētes darbus jaunas atomelektrostacijas būvniecībā.

Vakariņu laikā tika apspriests jautājums par Vācijas-Krievijas gāzesvada būvniecību Baltijas jūrā. A.Kalvītis uzsvēra Latvijas ieinteresētību sadarboties ar gāzesvada būvniecībā iesaistītajām kompānijām, lai pārrunātu par iespējamo gāzes vada atzaru uz Latviju. Taču Ministru prezidents pauda viedokli, ka nepieciešama rūpīga ietekmes uz vidi izpēte, lai gāzes vada celtniecība neapdraudētu vides situāciju Baltijas jūrā.

Vakariņu laikā tika pārrunāti ES kaimiņpolitiku aspekti, jautājumos par situāciju Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām un Ukrainas parlamenta vēlēšanas. Prezidenta vēlēšanās Baltkrievijā tika novērota rezultātu falsifikācija un ir apšaubāma tā norise. Abu valdību vadītāji pauda viedokli, ka ES ir jādomā kā stiprināt pilsonisko sabiedrību Baltkrievijā, jo tās izpratne par savu lomu valsts politiskajā dzīvē bijusi nepietiekama, lai prezidenta vēlēšanās lielāku atbalstu gūtu opozīcijas pārstāvji.

Ministru prezidents, izklāstot Latvijas – Krievijas starpvalstu attiecību jautājumu aspektus, pauda viedokli, ka Latvijas valdība vienmēr ir bijusi atvērta un gatava politiskajam dialogam, taču šāda reakcija nav vērojama no Krievijas puses. A.Kalvītis informēja, ka 15.gadu laikā nav notikušas reālas abu valstu valdību vadītāju sarunas, lai pārrunātu gan ekonomiskos jautājumus, gan risinātu līgumtiesiskās attiecības.

Abu valdību vadītāji vakariņu laikā pieskārās jautājumam par novembrī Latvijā gaidāmo NATO samitu, kā arī tā iespējamai dienaskārtībai. Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvija vēlētos, lai samitā tiktu runāts par NATO transformāciju, kopējo operāciju finansēšanu un to izvērtējumu, kā arī par dialogu ar alianses partneriem.

Vācijas Kanclere Angele Merkele interesējās par Latvija izveidoto sociālo un veselības aizsardzības sistēmu, jo šis jautājums ir šobrīd ļoti aktuāls Vācijā.

Vakariņu gaitā, tika apspriests jautājums par vienotās valūtas eiro ieviešanu Latvijā un iespējamām perspektīvām mūsu valstij pievienoties eirozonai jau 2008.gadā.

Sarunu noslēgumā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis aicināja 2008.gadā veidot kopēju Baltijas valstu un Vācijas kultūras gadu, lai atzīmētu Baltijas valstu dibināšanas 90 gadskārtu, kurā tiktu akcentēta sadarbība, kas izveidojusies starp Baltijas valstīm un Vāciju.

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu