Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents tikās ar Moldovas premjerministru un parakstīja sadarbības līgumu

Valsts kanceleja
07.09.2006
print Nosūtīt
print Drukāt

Šodien, 7.septembrī, ar svinīgu sagaidīšanas ceremoniju sākās pirmā Latvijas Republikas Ministru prezidenta Aigara Kalvīša oficiālā vizīte Moldovas Republikā.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Moldovas premjerministru Vasili Tarlevu (Vasile Tarlev). Aigars Kalvītis atzina, ka pastāv ļoti intensīvs politiskais dialogs starp Latviju un Moldovu. Ministru prezidents atzīmēja ļoti sekmīgo un sistemātisko sadarbību starp abām valstīm. Latvijas eksperti ir piedalījušies un pašreiz līdzdarbojas vairāk nekā 25 sadarbības projektos saistībā ar administratīvo un juridisko jautājumu sakārtošanu, parlamentāro sadarbību, likumdošanas saskaņošanu un Eiropas integrācijas jautājumiem. Latvijas puse piedāvāja veidot projektus banku sektora izveidei un likumdošanas sakārtošanai, ekonomiskās un investīciju vides uzlabošanai, kā arī pārtikas un veterināro dienestu jautājumos.

Moldovas Ministru prezidents pateicās par Latvijas sniegto palīdzību un atzinīgi novērtēja uzsāktos un iecerētos projektus. Vasili Tarlevs uzsvēra, ka Latvija ar lielu izpratni darbojas ārpolitikas jomā un sniedza ievērojamu atbalstu valstij projektos, kas tuvina Moldovu ES. Premjerministrs pateicās par atbalstu Moldovas individuālā dialoga intensificēšanā ar NATO un lūdza Latvijas ekspertu iesaisti šī dialoga tālākā virzībā. Aigars Kalvītis uzsvēra, ka pastāv ļoti plašas perspektīvas Latvijas un Moldovas sadarbībai un tā ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm.

Latvijas valdības vadītājs pauda gandarījumu par sekmīgo iesaistīšanos Eiropas Savienības (ES) robežkontroles misijā uz Ukrainas un Moldovas robežas, kurā piedalās pieci Latvijas robežsargi un divi muitas darbinieki, dodot savu ieguldījumu ekonomisko problēmu risināšanā reģionā. Ministru prezidents akcentēja, ka Latvija augstu novērtē šīs misijas darbu un uzskata, ka misijas mandāts būtu jāpagarina un jāpalielina. Aigars Kalvītis atzina, ka ES jāvienojas par ES robežkontroles misijā iesaistīto robežsargu un muitnieku skaita palielināšanu.

Ministru prezidents informēja par Latvijas veiktajiem pasākumiem vīzu režīma atvieglošanā starp abām valstīm – jau šā gada maijā Ministru kabinets pieņēma lēmumu par bezmaksas vīzu izsniegšanu Moldovas pilsoņiem. Savukārt Moldovas valdība šā gada 27.maijā lēma par bezvīzu režīma ieviešanu Latvijas pilsoņiem. Ministru prezidents pauda uzskatu, ka ir nepieciešams vienkāršot kopējo ES vīzu režīmu ar Moldovu un izveidot Kišiņevā ES vīzu izsniegšanas centru. Tuvākajā laikā Latvijas pārstāvji sadarbībā ar Eiropas Komisiju centīsies panākt šī jautājuma praktisku risināšanu.

Aigars Kalvītis atzina, ka ir nepieciešama lielāka Latvijas uzņēmēju aktivitāte Moldovā. Neskatoties uz to, ka pēdējā gada laikā par 40% ir pieaudzis tirdzniecības apjoms ar Moldovu, ekonomiskās sadarbības potenciāls starp abām valstīm ir ļoti liels.

Tikšanās noslēgumā premjerministri parakstīja divpusēju līgumu starp Latvijas Republikas valdību un Moldovas Republikas valdību par sadarbību izglītībā, kultūrā, jaunatnes un sporta lietās.

Vizītes turpinājumā Ministru prezidents nolika ziedus pie Moldovas karaļa Ştefan cel Mare şi Sfînt pieminekļa.

Aigaram Kalvītim šodien paredzētas tikšanās ar Latvijas pārstāvjiem ES robežsardzes misijā un tikšanās ar Moldovas ekonomikas un tirdzniecības ministru Valeriu Lazā.

Vakarā Ministru prezidents piedalīsies Moldovas premjerministra rīkotajās oficiālajās vakariņās par godu Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim.

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu