Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents Aigars Kalvītis ar ASV darba ministri Eleinu L. Čao pārrunāja divpusējo attiecību padziļināšanu

Valsts kanceleja
11.10.2006
print Nosūtīt
print Drukāt

Šodien, 11.oktobrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Amerikas Savienoto Valstu darba ministri Eleinu L. Čao (Elaine L. Chao), kura ieradusies Latvijā divu dienu darba vizītē.

Ministru prezidents pauda prieku par ASV darba ministres Eleinas L.Čao vizīti Latvijā, kas turpina aizsāktos kontaktus un sadarbību, Aigaram Kalvītim apmeklējot ASV darba vizītē un tiekoties ar Eleinu L. Čao. Aigars Kalvītis augstu novērtēja ministres ieguldījumu, strādājot Miera korpusa (Peace Corps) direktores amatā un uzsākot sadarbības programmas ar mūsu valsti 90 gadu sākumā, kad viņa pirmoreiz apmeklēja Latviju.

Valdības vadītājs uzsvēra pēdējos 10 – 15 gados Latvijā notikušās izmaiņas un straujo ekonomisko attīstību, iestāšanos Eiropa Savienībā (ES), NATO un šī brīža svarīgākos valdības uzdevumus – celt iedzīvotāju labklājību un sekmēt valsts ekonomisko izaugsmi.

Eleina L. Čao un Aigars Kalvītis ļoti atzinīgi novērtēja ASV vēstnieces Latvijā Ketrīnas Todas Beilijas un Latvijas vēstnieka ASV Māra Riekstiņa pašaizliedzīgo darbu un pateicās par viņu personisko ieguldījumu abu valstu divpusējo attiecību veicināšanā, savstarpējas izpratnes veidošanā un uzlabošanā par Latvijai un ASV nozīmīgiem jautājumiem.

ASV darba ministre uzsvēra, ka ASV prezidenta Džordža Buša šā gada novembrī paredzētā vizīte Latvijā būs otrā vizīte 18 mēnešu laikā un tas liecina par ASV lielo respektu un atzinību pret Latviju. Ministre pateicās par Latvijas tautas un valdības palīdzību ASV, piedaloties kopīgajos pasākumos cīņā ar starptautisko terorismu, līdzdalību miera uzturēšanas misijās Afganistānā un Irākā.

Ministru prezidents atzina ASV kā stratēģiskā sabiedrotā lomu un pateicās par palīdzību Latvijai grūtos un izšķirīgos brīžos. Aigars Kalvītis bija gandarīts par pēdējā laikā aktivizējušos sadarbību starp Latvijas un ASV uzņēmējiem, potenciālajiem investoriem, ekspertiem un konsultantiem ostu drošības jomā un atbalstu aizsardzības jautājumos.

Valdības vadītājs informēja par sagatavošanās darbiem, organizējot NATO samitu Rīgā, kas dos iespēju Latvijai apliecināt proaktīvo pieeju ārpolitikas veidošanā un palielinās valsts lomu un atpazīstamību pasaulē.  

Aigars Kalvītis aicināja ASV sekmēt bezvīzu režīma ieviešanu ar Latviju un informēja par valsts gatavību tuvāko dažu gadu laikā izpildīt ASV noteiktās vīzu ceļa kartes prasību izpildi, lai ieviestu bezvīzu režīmu. Eleina L.Čao apliecināja ASV administrācijas apņemšanos sekot līdzi un rūpīgi izvērtēt Latvijas sasniegto vīzu ceļa kartes izpildē.

Ministru prezidents akcentēja Latvijas aktīvo politiku drošības un demokrātijas veicināšanā reģionā, veidojot ciešas un draudzīgas attiecības ar Ukrainu, Moldovu un Gruziju. Premjers informēja par Latvijas līdzdalību ES jauno kaimiņu politikas sadarbības projektos ar šīm valstīm, par pieredzes apmaiņu, lai veicinātu politisko un ekonomisko stabilitāti un atbalstītu reformu procesus.

Tikšanās laikā puses pārrunāja Latvijas un Krievijas attiecības, kurās iezīmējas dialoga uzsākšana un šo piektdien ir paredzēta pirmo divpusējo sadarbības līgumu parakstīšana Maskavā.

ASV darba ministre interesējās par nesen notikušajām Latvijas Saeimas vēlēšanām un apsveica ar pozitīvajiem rezultātiem. Aigars Kalvītis vēlēšanu iznākumu raksturoja kā vēlētāju atbalstu esošās valdības darbībai. Pirmo reizi valdībai ir vairākums, kas nākamajos četros gados ļauj cerēt uz valdības stabilitāti.

 

Jana Vektere
Valsts kancelejas
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr.: 7082919, mob.: 29244699
E-pasts: Jana.Vektere@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu