Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidenta tikšanās ar Zviedrijas premjerministru

Valsts kanceleja
16.11.2006
print Nosūtīt
print Drukāt

Vakar, 15. novembrī darba vizītē Zviedrijā uzturējās Ministru prezidents Aigars Kalvītis, kuras laikā notika tikšanās ar Zviedrijas premjerministru Frederiku Reinfeldu.
Tikšanās laikā tika pārrunāti aktuālākie abu valstu divpusējās sadarbības jautājumi, kā arī plašākā kontekstā Eiropas Savienības (ES) un citas starptautiskās aktualitātes.
Ministru prezidents sarunas laikā uzsvēra, ka Moderātu un Tautas Partijas ir daļa no Eiropas Tautas Partiju grupas, tādēļ ir būtiski uzturēt aktīvu politisko dialogu abu valstu valdību starpā, diskutējot un saskaņojot pozīcijas, gan ES kontekstā, gan arī citos starptautiskos jautājumos.
Latviju un Zviedriju vieno ciešas ekonomiskās saites, intensīva tirdzniecība un investīcijas. Arvien aktīvāk Latvijas uzņēmēji investē Zviedrijā, kas liecina gan par mūsu valsts uzņēmēju interesi šajā valstī, kā arī par spēju sniegt attiecīgas kvalitātes pakalpojumus Zviedrijas tirgū.
Sarunas laikā uzmanība tika pievērsta jautājumiem, kas skar decembra Eiropadomes dienas kārtību. Viens no svarīgākajiem šīs tikšanās dienas kārtības jautājumiem būs ES tālākas paplašināšanās process.
Ministru prezidents A.Kalvītis uzsvēra: „Latvijai un Zviedrijai ir kopēja izpratne un redzējums par ES paplašināšanās procesu. Manā skatījumā tas nebūtu pareizi decembra Eiropadomes sanāksmē diskutēt par to, kur ir ES robežas. Šāda diskusija neveicinātu reformu procesus jauno kaimiņu valstīs. Savukārt jautājumā par Turciju, uzskatu, ka nepieciešams atrast tādu risinājumu, kas nodrošinātu sarunu turpināšanu un vienlaicīgi risinātu arī Ankaras protokola jautājumus.”
Abu valstu valdību vadītāji sarunā īpašu uzmanību pievērsa arī jautājumiem, kas saistīti ar ES Jauno kaimiņu politiku. A.Kalvītis un F.Reinfelds bija vienisprātis, ka ES politikai šajās valstīs ir jābūt aktīvākai, dinamiskākai un redzamākai. Valdību vadītāji vienojās par kopējām iniciatīvām Jauno kaimiņu politikas ietvaros, akcentējot sadarbības iespējas Moldovā.
Sarunas laikā īpaša uzmanība tika pievērsta arī Baltijas Jūras Valstu Padomes (BJVP) jautājumiem, jo nākamā gada 1. jūlijā Latvija pārņems šīs organizācijas prezidentūras funkcijas no Zviedrijas. Pārņemot šos pienākumus, Latvija nodrošinās, ka uzsāktie darbi tiks turpināti. Vēl jo svarīgāk ir nodrošināt kopējas iniciatīvas, kuras spēsim īstenot ilgākā laika periodā.
Abu valstu valdību vadītāji sarunas noslēgumā pieskārās arī jautājumiem, kas saistīti ar gatavošanos ES – Krievijas samitam nākamajā nedēļā, kā arī gaidāmo NATO samitu Rīgā 28. un 29. novembrī.

 

Aivis Freidenfelds
Ministru kabineta preses sekretārs
7082922/29241016
E-pasts:prese@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu