Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents un reģionālās attīstības jautājumos ieinteresētās NVO apsprieda Valdības rīcības plāna projektu

Valsts kanceleja
14.03.2007
print Nosūtīt
print Drukāt

Šodien, 14.martā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar reģionālās attīstības un pašvaldību jautājumos ieinteresētajiem aktīvākajiem nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjiem, lai apspriestu Valdības rīcības plāna projekta Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas kompetencē esošos jautājumus.

Tikšanās sākumā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs iepazīstināja ar rīcības plāna galvenajiem uzdevumiem.

Vairāki NVO pārstāvji aktualizēja jautājumus, kas saistīti ar administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu. NVO pārstāvji īpaši uzsvēra topošo novadu centru pilsētām aktuālu jautājumu par nepieciešamību īstenot jaunas, plašākas funkcijas. Kā šodien uzsvēra ministrs A.Štokenbergs, šobrīd vairākos Latvijas rajonos pašvaldības uzsākušas aktīvas diskusijas par spēcīgu novadu izveidi. Tā Gulbenes rajonā par apvienošanos vienojušās 14 pašvaldības – Gulbenes pilsēta un 13 pagasti, izveidojot novadu rajona robežās. Līdzīgas sarunas par lielu novadu veidošanu notiek arī Kuldīgas, Talsu, Jelgavas, Balvu, Daugavpils rajonos un citur. Valsts ir gatava atbalstīt attīstīties spējīgu novadu izveidi, piešķirot finansējumu novadu infrastruktūras sakārtošanai. Šim mērķim valsts budžetā ir paredzēti desmit miljoni latu. Saskaņā ar Administratīvi teritoriālās reformas likumu Ministru kabinetam līdz 2008.gada 1.janvārim, pamatojoties uz vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālā iedalījuma projektu, ir jāizdod noteikumi par vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālo iedalījumu.

NVO pārstāvji norādīja uz nepieciešamību nodrošināt vienotu atbalstu bērnudārzu celtniecībai. Ministru prezidents uzsvēra, ka atbalsta reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra iniciatīvu uzņemties bērnudārzu jautājumu risināšanu. Viena no iecerēm ir valsts pasūtījums standarta projektu izstrādei bērnu dārziem un skolām, lai samazinātu izdevumus bērnu dārzu celtniecībai. RAPLM ir gatava koordinēt darbus, lai Latvijā varētu atjaunot, paplašināt un celt jaunus bērnudārzus.

Ministru prezidenta un NVO sarunā tika skarts jautājums par nepieciešamību dažādus attīstības projektus īstenot reģionu līmenī un celt Latvijas reģionu kapacitāti, kā arī novērst šķēršļus reģionu līmeņa projektu iesniegšanai. A.Štokenbergs skaidroja, ka kapacitātes celšanai ir paredzēts finansējums.

Savukārt virkne NVO pārstāvju vērsa Ministru prezidenta uzmanību uz sabiedrībai būtiskiem jautājumiem – kompleksas pieejas un ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanas nepieciešamību, vides sakārtošanas un infrastruktūras veidošanas finansēšanas problēmām, ar dzīvojamo fondu saistītiem jautājumiem, nepieciešamību īstenot programmas invalīdu izglītības, nodarbinātības un darbā iekārtošanas jautājumu risināšanai, kā arī nodrošināt speciālo bērnu dārzu pieejamību bērniem ar īpašām vajadzībām, trīspusējas sadarbības veidošanu starp pašvaldību darbiniekiem, uzņēmējiem un valsts aģentūrām, profesionālās izglītības iestāžu tīkla izveidi, sadarbojoties nozaru asociācijai un pašvaldībai.

Šī bija kārtējā A.Kalvīša Valdības rīcības plāna projekta apspriešana ar nevalstiskajām organizācijām. Nākamā notiks 15.martā plkst. 10.30, kad Ministru prezidents tiksies ar Finanšu ministrijas atbildības sfēras aktīvākajām NVO. Šobrīd Valdības rīcības plāna projekts ir pieejams Ministru kabineta mājas lapas www.mk.gov.lv sadaļā Ministru kabineta darbību reglamentējošie dokumenti: http://www.mk.gov.lv/file/files/ministru_kabinets/vrp_projekts2.xls

 

Gunta Freimane
Valsts kancelejas
Komunikācijas departamenta vecākā referente
Tālr.: 7082929
e-pasts: gunta.freimane@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu