Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Nepieciešama kopēja un koordinēta darbība pret saslimstību un mirstību ar onkoloģiskajām slimībām

Valsts kanceleja
22.03.2007
print Nosūtīt
print Drukāt

Vakar, 21.martā, Ministru prezidenta padomnieces sociālajos jautājumos Ilzes Stobovas vadībā notika pirmās darba grupas sanāksme, kuras uzdevums ir izstrādāt priekšlikumus pasākumiem, kas veicami ļaundabīgo audzēju savlaicīgai ārstēšanai (tai skaitā ķirurģiskai), kā arī izveidotu institūciju sadarbības modeli to īstenošanai.

Darba grupa uzklausīja informatīvos ziņojumus no Veselības ministrijas, onkoloģijas speciālistiem, Pasaules Veselības organizācijas un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kuros tika uzsvērta nepieciešamība aktīvai, kopējai un koordinētai darbībai pret saslimstību un mirstību ar onkoloģiskajām slimībām.

Šobrīd Latvijā, atbilstoši Ministru kabineta 2006.gada 19.decembra noteikumiem Nr.1046 „Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 5.pielikumā „Profilaktisko apskašu programma”, ir paredzēti vēža skrīningam pieskaitītie izmeklējumi (krūts vēža skrīnings ar mamogrāfijas metodi, dzemdes kakla audzēju diagnostika ar onkocitoloģisko iztriepi, fēču izmeklēšana uz slēptajām asinīm). Esošā statistika liecina, ka valsts apmaksātos izmeklējumus izmanto ļoti zems pacientu skaits, tādējādi netiek veikta savlaicīga onkoloģisko slimību diagnosticēšana un ārstēšana, kā rezultātā tiek atklātas vēlīnas vēža saslimstības stadijas.

Kā liecina statistika par 2005.gadu, tad iedzīvotāju mirstības struktūrā ļaundabīgie audzēji ieņem 2.vietu aiz sirds un asinsvadu slimībām. Latvijā 2005.gadā konstatēti 253.2 nāves gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Augsti ir arī saslimstības rādītāji ar vēzi: 2005.gadā bija 432.9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, pie tam 29% gadījumos atklātie audzēji ir III un IV stadijā.

Kā norādīja onkoloģijas speciālisti, lai sekmētu darbu onkoloģisko slimību saslimstības atklāšanā, nepieciešams ieviest organizētu vēža skrīningu, tādējādi aptverot minimāli 70% iedzīvotājus riska vecuma grupās. Kā liecina statistiskie rādītāji par organizēto skrīningu Skandināvijas valstīs, uzsākot šo vispārējo programmu ir augsts onkoloģisko saslimstības slimību atklāšanas procents, taču savlaicīgi veicot ārstēšanu ir panākts, ka 10-15 gadu laikā ļoti būtiski ir samazinājusies mirstība.

Darba grupas pārstāvji uzsvēra, ka nepieciešams izstrādāt tādu starp sektoru koordinētu sadarbības modeli, kas veicinātu veselības pakalpojumu pieejamību ikvienam pacientam, sekmētu sabiedrības izglītošanu par onkoloģiskajām slimībām, kā arī viedokļa veidošanu par profilaktisko apskašu veikšanas nozīmīgumu un nepieciešamību.

Nākamā darba grupas sanāksme paredzēta 11.aprīlī, kurā tiks uzklausīta speciālistu informācija par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu izmantošanu un pieejamību, diagnosticējot saslimstību ar audzējiem.

Darba grupa izveidota ar Ministru prezidenta A.Kalvīša rīkojumu, tajā piedalās eksperti no 12 valsts un nevalstiskajām organizācijām un asociācijām, Valsts kancelejas un Veselības ministrijas.

 

Aivis Freidenfelds
Ministru kabineta preses sekretārs
7082922/29241016
E-pasts:prese@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu