Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents un veselības nozares NVO apsprieda Valdības rīcības plāna projektu

Valsts kanceleja
29.03.2007
print Nosūtīt
print Drukāt

Šodien, 29.martā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar veselības nozares nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjiem, lai apspriestu Valdības rīcības plāna projekta Veselības ministrijas uzdevumu sadaļu.

Tikšanās sākumā vides ministrs Vinets Veldre iepazīstināja ar Veselības ministrijas rīcības plāna galvenajiem uzdevumiem 2007. gadā. V.Veldre akcentēja vairākus prioritāros darbības virzienus, kas atbilst Veselības ministrijas darbības stratēģijai 2007.-2009.gadam – māsterplāna ieviešanu, neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta optimizāciju, cilvēkresursu problēmu risināšanu, pasākumus veselīga dzīvesveida sekmēšanai, sabiedrības informēšanu par pakalpojumu pieejamību.

Vairums NVO pārstāvju atzinīgi vērtēja sadarbību ar Veselības ministriju. NVO aicināja ministriju aktīvāk izmantot NVO kā papildus cilvēkresursu avotu gan, iesaistot tiesību aktu apspriešanā, gan arī paplašinot funkciju deleģēšanu NVO atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumam. V.Veldre informēja, ka Veselības ministrija turpinās sadarbību ar NVO, kas sabiedrībā pierādījušas savu profesionalitāti.

NVO pārstāvju viedokļi liecina par to, ka cilvēkresursu problēma ir aktuāla visās tikšanās dalībnieku pārstāvētajās medicīnas nozarēs. NVO norādīja uz nepieciešamību atbalstīt abas Latvijas augstskolām, kas sagatavo veselības aprūpes darbinieku – Rīgas Stradiņa Universitāti un Latvijas Universitāti, kā arī atsākt medicīnas māsu apmācības finansēšanu šaurākas specializācijas iegūšanai. V.Veldre apliecināja, ka ministrijas rīcības plāns paredz pasākumus cilvēkresursu problēmu risināšanai.

Plašs NVO skarto problēmu loks skāra invalīdu aprūpi. NVO pārstāvji norādīja uz nepieciešamību palielināt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību invalīdiem, īpaši – sekmēt vides pieejamību un palīgierīču ieviešanu slimnīcās, nodrošināt invalīdus ar kopšanas līdzekļiem, precīzāk nodalīt sociālo aprūpētāju un medicīnas māsu funkcijas invalīdu aprūpē, risināt ar medicīnisko un sociālo rehabilitāciju, kā arī funkcionālo terapiju saistītas problēmas

NVO aktualizēja vairākas sabiedrībai nozīmīgas problēmas - nepieciešamību uzlabot veselības pakalpojumu sistēmu geriatrijas un paliatīvās aprūpes jomā, uzlabot veselības aprūpes pieejamību lauku iedzīvotājiem, palielināt veselības aprūpes pakalpojumu un medikamentu pieejamību mazturīgiem cilvēkiem, pensionāriem un invalīdiem, risināt ar cukura diabēta straujāku izplatību saistītās problēmas, aktīvāk veikt ar AIDS izplatības samazināšanu saistītos pasākumu īpaši apdraudētām iedzīvotāju grupām. NVO izteica priekšlikumus veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai - atsākt iedzīvotāju apmācību par pirmās palīdzības sniegšanu un atjaunot sabiedrības veselības māsu dienestu.

Šī bija kārtējā A.Kalvīša Valdības rīcības plāna projekta apspriešana ar nevalstiskajām organizācijām. Nākamā notiks 5.aprīlī, kad Ministru prezidents tiksies ar Zemkopības ministrijas atbildības sfēras aktīvākajām NVO. Šobrīd Valdības rīcības plāna projekts ir pieejams Ministru kabineta mājas lapas www.mk.gov.lv sadaļā Ministru kabineta darbību reglamentējošie dokumenti: http://www.mk.gov.lv/file/files/ministru_kabinets/vrp_projekts2.xls .

 

Gunta Freimane
Valsts kancelejas
Komunikācijas departamenta vecākā referente
Tālr.: 7082929
E-pasts: gunta.freimane@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu