Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents ar Somijas premjerministru pārrunāja ciešāku sadarbību ES un Baltijas jūras reģionā

Valsts kanceleja
04.09.2007
print Nosūtīt
print Drukāt

Šodien, 4.septembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Somijas Republikas premjerministru Matti Vanhanenu (Matti Vanhanen), kurš ieradies Latvijā oficiālā vizītē.

Aigars Kalvītis un Matti Vanhanens pauda gandarījumu par ļoti labajām Latvijas un Somijas ekonomiskajām un politiskajām attiecībām. Somijas premjers uzsvēra ciešo sadarbību Eiropas Savienībā (ES), kur abām valstīm daudzos jautājumos ir līdzīga nostāja, un reģionālo sadarbību Baltijas jūras valstu padomē, kurā šogad Latvija ir prezidējošā valsts, un aicināja kopā ar Eiropas Komisiju izstrādāt Baltijas jūras reģiona stratēģiju ES, kas veicinātu reģiona straujo ekonomisko attīstību un paaugstinātu tā konkurētspēju.

Premjerministri pārrunāja aktuālos ES jautājumus: Reformu līgumu, ES paplašināšanos un Jauno kaimiņu politiku. Aigars Kalvītis izteica cerību, ka oktobrī paredzētajā neformālajā Eiropadomes sēdē izdosies vienoties par Reformu līgumu. Latvijas un Somijas premjerministri uzsvēra, ka abas valstis ir ratificējušas ES Konstitūcijas izveides līgumu un arī Reformu līguma ratifikācija varētu noritēt veiksmīgi.

Aigars Kalvītis apliecināja Latvijas atbalstu ES tālākai paplašināšanai un Horvātijas uzņemšanai ES, kas ir īstenojusi reformas, pārņēmusi ES likumdošanu un ir gatava pievienoties ES. Premjerministri atzinīgi novērtēja Parlamenta un prezidenta vēlēšanu rezultātus Turcijā un izteica cerību, ka jaunievēlētais Turcijas prezidents spēs īstenot valstī demokrātiskas reformas un turpināt integrāciju ES.

Puses pārrunāja sadarbību ar Krieviju kokapstrādes jomā, tranzītā, kravu pārvadājumos, robežu šķērsošanā un investīciju aizsardzībā, atzīstot, ka svarīgi ir nostiprināt ekonomiskās sadarbības līgumtiesisko bāzi, aktīvāk izmantot ES un Baltijas jūras valstu padomi, lai risinātu divpusējos un reģionālos jautājumus. Premjerministri apmainījās ar informāciju par situāciju uz ārējās ES robežas, kur abām valstīm ir vērojamas tās pašas problēmas – kravas automašīnu rindas uz robežas, muitas dienestu pārslodze, vides piesārņojums. Premjeri atzina, ka robežas šķērsošanas problēmu risināšanā būtu nepieciešama lielāka ES līdzdalība un vienota pieeja.

Latvijas valdības vadītājs izteica priekšlikumu īstenot ar Somiju trīspusējus sadarbības projektus ES Jauno kaimiņu politikā ar Moldovu, Gruziju, Ukrainu, Krieviju un citām ES austrumu kaimiņvalstīm. Aigars Kalvītis akcentēja nepieciešamību aktīvāk atbalstīt Moldovu vīzu režīma un tirdzniecības nosacījumu atvieglošanā ar ES. Premjerministri apliecināja atbalstu sadarbībai ar pilsonisko sabiedrību Baltkrievijā.

 

Jana Vektere
Valsts kancelejas
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr.: 7082919, mob.: 29244699,
e-pasts: Jana.Vektere@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu