Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Latvijas un Kirgizstānas premjerministri vienojas par abu valstu ekonomisko, zinātnisko un tehnisko sadarbību

Valsts kanceleja
13.09.2007
print Nosūtīt
print Drukāt

Uzsākot darba vizīti Kirgizstānas Republikā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis šodien, 13.septembrī, Biškekā tikās ar Kirgizstānas premjerministru Almazbeku Atambajevu. Abu valstu valdību vadītāji parakstīja Latvijas un Kirgizstānas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgumu.

Pārrunājot Latvijas un Kirgizstānas līdzšinējo sadarbību, A.Atambajevs atzinīgi novērtēja Latvijas atbalstu demokrātijas stiprināšanā un uzņēmējdarbības vides sakārtošanā.

Ministru prezidents A.Kalvītis apliecināja Latvijas gatavību dalīties pieredzē ar Kirgiztānu. A.Atambajevs izrādīja īpašu interesi par Latvijas pieredzi investīciju piesaistē, izsakot vēlmi konsultēties ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras speciālistiem.

Pārrunājot ekonomiskos kontaktus starp abām valstīm, A.Kalvītis pozitīvi novērtēja tirdzniecības apjomu kāpumu starp Latviju un Kirgizstānu, kas novērots pēdējo gadu laikā. Vienlaikus Ministru prezidents norādīja, ka ir plašas iespējas aktivizēt divpusējās ekonomiskās attiecības. Interesi par sadarbību ar Kirgizstānu ir izrādījuši vairāki Latvijas uzņēmēji, plānojot šā gada oktobrī doties vizītē uz Biškeku.

Abu valstu valdību vadītāji bija vienisprātis, ka šodien parakstītais starpvaldību līgums, sniegs nepieciešamo juridisko pamatu, lai attīstītu plašākus ekonomiskos kontaktus. Līgums paredz stiprināt un daudzveidot ekonomiskās saites starp abām valstīm, kā arī veicināt sadarbību starp uzņēmumiem ar mērķi sekmēt investīciju piesaisti, kopuzņēmumu veidošanu un cita veida aktivitātes.

Līgumā teikts, ka Latvija un Kirgizstāna īpaši sadarbosies tādās jomās kā rūpniecība, zinātne, tehnoloģijas un inovācijas, investīciju politika, transports un tranzīts, tūrisms, enerģētika. Lai uzraudzītu sadarbības līguma īstenošanu, tiks veidota Latvijas un Kirgizstānas starpvaldību komisija.

A.Kalvītis un A.Atambajevs šodienas tikšanās laikā pārrunāja arī līdzšinējo sadarbību starp abu valstu parlamentiem. Kirgizstānas premjerministrs akcentēja nepieciešamību aktivizēt starpvalstu attiecības un norādīja, ka sadarbība ar Latviju kā demokrātisku valsti Kirgiztānai ir nozīmīga, jo veicinās demokrātijas tradīciju nostiprināšanos šajā Centrālāzijas valstī.

Apspriežot starptautiskās norises, A.Kalvītis pauda Latvijas atbalstu aktīvākam gan ES un visu Centrālāzijas valstu dialogam, gan arī atsevišķu dalībvalstu plašākai sadarbībai ar Centrālāzijas reģiona valstīm, tai skaitā Kirgizstānu.

Ministru prezidents uzsvēra, ka laikā, kad ES prezidējošā valsts bija Vācija, tika sperts būtisks solis politisko un ekonomisko attiecību stiprināšanā starp ES un Cetrālāzijas reģiona valstīm, pieņemot ES stratēģiju Centrālāzijai.

„Šis dokuments rada nepieciešamos instrumentus, kas sekmēs konsultācijas un dažādu palīdzības projektu īstenošanu Centrālāzijas reģionā. Esmu pārliecināts par šīs stratēģijas nozīmi ES un Centrālāzijas valstu sadarbības veicināšanā tādās jomās kā enerģētika, tirdzniecības sakari un drošības jautājumi,” uzsvēra A.Kalvītis.

Turpinot vizīti Kirgizstānā, A.Kalvītis Biškekā piedalījās „Belekon Holding” piederošās bankas „Manass” atklāšanā.

 

Ministru prezidenta birojs
Oskars Balodis
Mob.: + 37126552389. 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu