Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents ar Tēvzemes drošības sekretāru Maiklu Čertofu apsprieda Latvijas pilsoņu ieceļošanas atvieglošanu ASV

Valsts kanceleja
01.11.2007
print Nosūtīt
print Drukāt

Šā gada 1.novembrī Ministru prezidents Aigars Kalvītis darba vizītes laikā Vašingtonā tikās ar Tēvzemes drošības sekretāru Maiklu Čertofu (Michael Chertoff). Sarunā piedalījās arī Latvijas iekšlietu ministrs Ivars Godmanis, kurš pavada Ministru prezidentu vizītē ASV.

Ministru prezidents uzsvēra, ka svarīga Latvijas un ASV divpusējo attiecību prioritāte ir Latvijas iedzīvotāju līdztiesīgas ieceļošanas iespējas ASV. Aigars Kalvītis aicināja ASV nekavēties ar vīzu reformā noteikto kritēriju izpildi un ieviest elektroniskās ceļošanas autorizācijas programmu un kontroles mehānismu, kas uzskaitīs no ASV izceļojušos pasažierus.

Ministru prezidents norādīja, ka Latvija nerada imigrācijas draudus ASV iedzīvotājiem un uzskata par nepamatotu, ka visiem Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem nav nodrošinātas vienādas tiesības ieceļošanai ASV. Latvijas institūcijas aktīvi sadarbojas ar ASV atbildīgajām iestādēm, lai veiksmīgi un īsā laika posmā īstenotu nepieciešamo kritēriju izpildi. Latvija šā gada decembrī pievienosies ES Šengenas sistēmai, kuras kritēriji saskan ar ASV likumā izvirzītajām drošības prasībām.

Ministru prezidents un iekšlietu ministrs sarunas laikā prezentēja jauno Latvijas pasu paraugus ar biometriskajiem radītājiem..

Tikšanās laikā puses apmainījās ar viedokļiem par to, kā uzlabot Latvijas ostu un robežu drošību. Šis jautājums ir svarīgs gan nelegālās imigrācijas kontekstā, gan arī saistībā ar masu iznīcināšanas ieroču un to izejmateriālu nelegālu transportēšanu. Ne mazāk svarīgs jautājums ir cīņa pret terorismu. Svarīgi ir pievērst pietiekamu uzmanību arī cīņai pret teroristu finansēšanas shēmām. Ministru prezidents atzinīgi novērtēja līdzšinējo ASV palīdzību šajās jomās un norādīja, ka Latvija arī turpmāk ir ieinteresēta padziļinātā un visaptverošā abpusējā sadarbībā.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis jau iepriekš ir ticies ar Tēvzemes drošības sekretāru Maiklu Čertofu Vašingtonā 2005.gada augustā.

 

Jana Vektere
Valsts kancelejas
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr.: 67082919, mob.: 29244699
E-pasts: Jana.Vektere@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu  Nosūtīt priekšlikumu