Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidenta Ivara Godmaņa viedoklis par inflāciju

Valsts kanceleja
10.01.2008
print Nosūtīt
print Drukāt

Faktiski 2007.gads pagājis inflācijas zīmē, kas pērn nebija tikai viens no valsts makroekonomiskajiem rādītājiem, bet ko tiešā veidā izjuta katrs valsts iedzīvotājs.

Jāatzīst, ka patēriņa cenu pieaugums 2007.gadā kopumā pārsniedza pat vispesimistiskākās prognozes, jo gada sākumā tādu cenu lēcienu neprognozēja ne valsts centrālā banka, ne komercbanku speciālisti, un diemžēl tam nebija gatava arī valdība.

Tajā pašā laikā jāuzver, ka kopš straujā cenu pieauguma gada vidū, valdība būtiski precizēja gada inflācijas prognozi, kas ir tuva Centrālās statistikas pārvaldes publiskotajiem datiem. To noteica gan iekšējā patēriņa pieaugums, gan importēto energoresursu un degvielas cenas palielināšanās pasaules tirgos.

Prognozēju, ka 2008.gada pirmajā pusē inflācijas diemžēl turpinās palielināties, galvenokārt ar mājokli saistīto pakalpojumu (elektroenerģijas, siltuma) cenu pieauguma dēļ, taču gada otrajā pusē inflācija samazināsies.

Valdības šā gada uzdevums ir sabalansēt inflāciju ar valsts sociālās palīdzības apjomu un iekšzemes kopprodukta pieaugumu, lai novērstu situāciju, ka ekonomikas „atdzišanas” apstākļos IKP pieauguma tempi palēninās, bet inflācija joprojām ir augsta.

 

Edgars Vaikulis
Ministru prezidenta preses sekretārs
Tālr.: 29209714
E-pasts: Edgars.Vaikulis@mk.gov.lv
www.mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu  Nosūtīt priekšlikumu