Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents ar Latvijas komercbanku vadītājiem pārrunā valsts ekonomikas stabilizācijas pasākumus

Valsts kanceleja
01.02.2008
print Nosūtīt
print Drukāt

Šodien, 1.februārī Ministru prezidents Ivars Godmanis tikās ar Latvijas Komercbanku asociācijas prezidentu Teodoru Tverijonu un 20 Latvijas lielāko komercbanku vadību, lai pārrunātu iespējamos valsts ekonomikas stabilizācijas pasākumus.

Uzrunājot tikšanās dalībniekus, Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvijas komercbanku darbs lielā mērā nosaka valsts kopējo ekonomisko situāciju un procesu attīstību, kamēr valdības rīcībā esošo instrumentu klāsts ir ierobežots, un galvenokārt saistīts ar budžeta politiku – līdzfinansējumu Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, valsts pasūtījumu, budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansētību. Tāpēc ir nepieciešama saskaņota valdības un komercbanku rīcība valsts ekonomikas stabilizācijā.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents uzsvēra, ka līdzšinējā valdības un komercbanku sadarbība ir devusi rezultātus, jo valdības inflācijas apkarošanas plāna ietvaros realizētie hipotekārās kreditēšanas ierobežošanas pasākumi – pirmās iemaksas prasība un VID izziņas nepieciešamība, kā arī valsts administratīvo izdevumu ierobežošana un darba ražīgumā nebalstīta darba algu pieauguma mazināšana – bija komercbanku ierosinājumi, kurus atbalstīja valdība.

Pārrunājot likumdošanā neregulētu kreditēšanas kompāniju darbību un ietekmi uz izsniegto patēriņa kredītu apjomu, komercbanku pārstāvji atzina, ka pats tirgus un klientu pieprasījums pēc finanšu resursiem ar nesalīdzināmi augstākām kredītprocentu likmēm regulē to, ka šādu kredītu apjoms pret kopējo kredītos izsniegto naudas apjomu ir proporcionāli neliels. Pašreizējās kredītportfeļa izmaiņas un patēriņa/hipotekāro kredītu pieauguma tempu palēnināšanās liecina par ekonomikas pārkaršanas tendenču samazināšanos un ceļu uz ekonomikas stabilizāciju, situāciju novērtēja T.Tverijons.

Kā vienu no šobrīd būtiskākajiem jautājumiem tikšanās dalībnieki pārrunāja eksporta veicināšanas pasākumus, analizēja valdības un komercbanku rīcībā esošos instrumentus, prioritārās eksporta nozares un kritērijus, pēc kādiem tiek piešķirts atbalsts preču un pakalpojumu eksportam.

Noslēgumā Ministru prezidents atgādināja, ka iepriekšējo valdību laikā izstrādātajos Nacionālā attīstības plāna dokumentos tikušas pieļautas divas principiālas kļūdas, pirmkārt, prognozējot utopiski zemu inflāciju 2-3% apjomā, otrkārt, neparedzot darbaspēka bilances izmaiņas. Tāpēc valdības vadītājs lūdza komercbanku pārstāvjus rūpīgi analizēt, kādi ir iespējamie riski, kurus mēs šobrīd neapzināmies, un kā tos savlaicīgi prognozēt un novērst.

Papildus informācijai lūdzam zvanīt Ministru prezidenta padomniekam – preses sekretāram Edgaram Vaikulim, tālr. 29209714.

 

Edgars Vaikulis
Ministru prezidenta preses sekretārs
Tālr. 67082864/ 29209714
E-pasts: egdars.vaikulis@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu  Nosūtīt priekšlikumu