Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Notikusi Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes kārtējā sēde

Valsts kanceleja
06.02.2008
print Nosūtīt
print Drukāt

Šodien, 6.februārī, notika Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) kārtējā sēde. NTSP dalībnieki iepazinās ar padomes 2007.gada darbības pārskatu, kā arī vienojās par darbības organizāciju 2008.gadam. Lai uzlabotu NTSP darba efektivitāti, Ministru prezidents Ivars Godmanis rosināja NTSP sēdes organizēt katru mēnesi, kā arī aicināja Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK), kā arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS) iesniegt priekšlikumus par prioritārajiem jautājumiem padomes darba kārtībā 2008.gadam. Tāpat I.Godmanis norādīja, ka ir nepieciešams stiprināt saikni starp NTSP un tās apakšpadomēm.

Ministru prezidents norādīja uz nepieciešamību tuvākajā laikā diskutēt NTSP par valdības izstrādāto rīcības plānu, kā arī tajā izvirzītajām prioritātēm. Savu viedokli par valdības rīcības plānu I.Godmanis LDDK un LBAS pārstāvjiem aicināja iesniegt līdz nākamai NTSP sēdei, kas paredzēta marta sākumā.

Plašākas diskusijas izvērtās par Labklājības ministrijas vadītās sociālo partneru un Valsts darba inspekcijas darba grupas sagatavoto jautājumu par nesaskaņotajām normām likumprojektā “Grozījumi Darba likumā”, runājot gan par Latvijas pieredzi, gan situāciju citās Baltijas valstīs. Vienošanās tika panākta tikai par daļu no Darba likuma grozījumu projekta nesaskaņotajiem konceptuālajiem jautājumiem. Pēc garākām diskusijām NTSP dalībnieki vienojās par Darba likuma 66.panta 1.daļas grozījumiem, kas nosaka darba devēja pienākumu maksāt piemaksu darbiniekam par darbu, kas saistīts ar īpašu risku. Tāpat tika panākta vienošanās par Darba likuma 140.pantu, kas nosaka summētā darba laika atskaites perioda ilgumu – nosakot, ka darbinieks un darba devējs darba līgumā var vienoties par atskaites periodu ne ilgāku par trim mēnešiem, bet koplīgumā noteikt atbilstošu atskaites periodu abām pusēm vienojoties. Tika konceptuāli atbalstīta arī Aizsardzības ministrijas piedāvātā redakcija Darba likuma 96.pantam, kas nosaka profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu un mācību izdevumu segšanu.

Par precizējumiem un arī citiem jautājumiem, par kuriem vienošanās netika panākta, diskusijas turpināsies valdības līmenī pēc projekta izsludināšanas VSS tuvākajā laikā. Vienošanos neizdevās panākt par Darba likuma 85.panta otro daļu, kas skar vienpusēju atkāpšanos no vienošanās par konkurences ierobežojumu, par Darba likuma 144.panta otro daļu, kas ietver iespējamās izmaiņas kompensācijās par darbu svētku dienās, kā arī Darba likuma 150.panta sesto daļu par darbinieka atvaļinājuma tiesību aizsardzību darba nespējas gadījumā.

NTSP koordinē un organizē trīspusējo sociālo dialogu starp darba devēju organizācijām, valsts institūcijām un arodbiedrībām, lai saskaņotu šo organizāciju intereses sociālajos un ekonomiskajos jautājumos, tādējādi garantējot sociālo stabilitāti valstī. NTSP un tās apakšpadomes uz paritātes pamatiem veido valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izvirzītie pārstāvji.

 

Liena Muraškina
Valsts kancelejas
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr.: 67082976, mob.: 26300702
E-pasts: Liena.Muraskina@mk.gov.lv

Maija Lāce
Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sekretāre
Tālr.: 67082980, mob.: 29146065
E-pasts: Maija.Lace@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu  Nosūtīt priekšlikumu