Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents tikās ar Eiropas Komisijas prezidentu

Valsts kanceleja
15.02.2008
print Nosūtīt
print Drukāt

Šodien, 15.februārī Ministru prezidents Ivars Godmanis tikās ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu (José Manuel Durão Barroso), kurš uzturas Latvijā divu dienu darba vizītē.

Ministru prezidents I.Godmanis un EK prezidents Ž.M.Barrozu pārrunāja virkni ES un Latvijas aktualitāšu. Ministru prezidents apliecināja nodomu ratificēt Lisabonas līgumu šā gada pirmajā pusē. EK prezidents pauda gandarījumu par Latvijas apņemšanos un norādīja, ka Lisabonas līgums pastiprinās ES efektivitāti, uzlabos tās institūciju kapacitāti, palīdzēs stāties pretim izaicinājumiem un nostiprinās ES juridiski.

EK prezidents norādīja – lai gan Latvijas ekonomiskā izaugsme ir iespaidīga, šobrīd valdības pienākums ir īstenot stingru fiskālo politiku un stabilizēt ekonomisko situāciju valstī, lai izpildītu Latvijas apņemšanos pret ES monetārā līguma ietvaros, izpildītu nepieciešamos kritērijus un iespējami tuvākā nākotnē varētu pievienoties eiro zonai.

EK prezidents apsveica Latviju ar pievienošanos Šengenas zonai: „Ar to Latvija ir apliecinājusi savu kā pilntiesīgas ES dalībvalsts statusu”. Viņš arī izteica gandarījumu par Latvijas un Krievijas robežlīguma noslēgšanu.

I.Godmanis un Ž.M.Barrozu pārrunāja Latvijas, ES un Krievijas attiecības. Godmanis informēja EK prezidentu par Latvijas nostāju attiecībā uz Krievijas iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā un Latvijas nostāju par Krievijas dzelzceļa tarifu politiku. Ž.M.Barrozu uzsvēra, ka ES ir ieinteresēta Latvijas konstruktīvās attiecībās ar Krieviju.

Amatpersonas pārrunāja enerģētikas un atjaunojamo energoresursu jautājumus. EK prezidents uzsvēra, ka nepieciešams diversificēt enerģijas veidus un piegādes avotus dalībvalstīs, tādejādi stiprinot to enerģētisko neatkarību no trešajām valstīm, kā arī intensificēt sadarbību starp Baltijas valstīm enerģētikas jomā. Savukārt I.Godmanis norādīja uz Latvijas īpašo ģeogrāfisko situāciju un nepieciešamību stiprināt enerģētisko saikni ar citām ES dalībvalstīm.

Amatpersonas vienojās, ka enerģētikas jautājumos Latvijai ar EK domstarpību nav trīs jautājumos - par "zaļo" energoresursu palielināšanu enerģētikas bilancē, par savstarpējo enerģētikas tīklu savietojamību ES iekšienē, kā arī par ES enerģētikas tirgus liberalizāciju.

Ministru prezidents un EK prezidents pārrunāja transporta un tranzīta jautājumus. EK prezidents norādīja, ka dzelzceļa attīstība un RailBaltic attīstīšana ir ES ļoti svarīgi jautājumi. EK prezidents izrādīja ieinteresētību par iespējām veidot kravu tranzīta koridori uz Krieviju caur Latviju. Amatpersonas pārrunāja arī kravas automašīnu rindas uz Latvijas un Krievijas robežas. EK prezidents apliecināja, ka ir informēts par šo problēmu un pārrunājis to arī ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Ž.M.Barrozu teica, ka ES plāno piešķirt finansiālu atbalstu infrastruktūras uzlabošanai uz ES (Latvijas) un Krievijas robežas.


Ilze Greiškalna
Komunikācijas departamenta vadītāja vietniece
Tālr.6-7082912, 2-6557227
E-pasts: ilze.greiskalna@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu  Nosūtīt priekšlikumu