Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents Ivars Godmanis Čehijā aktualizē nepieciešamību panākt sapratni par CO2 emisijas kvotu sistēmas darbību Eiropas Savienībā

Valsts kanceleja
23.05.2008
print Nosūtīt
print Drukāt

Vakar, 22.maijā Ministru prezidents Ivars Godmanis darba vizītē apmeklēja Čehijas Republikas galvaspilsētu Prāgu. I.Godmanis piedalījās daudzpusējās tikšanās un darba vakariņās, kuras rīkoja Čehijas premjerministrs Mireks Topolaneks (Mirek Topolanek) Prāgā notiekošā Eiropas Atomenerģijas foruma ietvaros.

Prāgā notika tikšanās Čehijas premjerministram un trīs Baltijas valstu valdību vadītājiem, kā arī paplašināta tikšanās, kurā piedalījās Višegradas valstu premjerministri, Slovēnijas Republikas premjerministrs, kā arī Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozo (José Manuel Durão Barroso). Šāda līmeņa daudzpusējā tikšanās notika pirmo reizi.

 Viena no svarīgākajām sarunu tēmām bija enerģētikas - drošības, neatkarības un nākotnes attīstības kontekstā. Kā būtiskākie aspekti tika pārrunāti CO2 izmešu samazināšana, atjaunojamo energoresursu palielināšana un valstu sadarbība enerģētikas jomā. Valdību vadītāji uzsvēra, ka sadarbība nepieciešama jauno tehnoloģiju apguvē un starpsavienojumu līmenī starp Eiropas valstīm, kas veicinātu enerģētisko neatkarību.

I.Godmanis norādīja, ka „ir jāturpina diskusija kā sasniegt izvirzītos mērķus CO2 izmešu mazināšanā un atjaunojamo energoresursu īpatsvara pieaugumā. Neatvirzoties no mērķa, nepieciešamās darbības ir jāvērtē kontekstā ar valstu energobilanci un ekonomikas struktūru. Šo diskusiju ir svarīgi aktualizēt Eiropas mērogā.” Ministru prezidents arī atzīmēja, ka Latvijas atjaunojamo resursu īpatsvars šobrīd ir 34%, taču līdz 2020. gadam tas jāpalielina līdz 42%, kas ir liels apjoms.  

Ministru prezidents tikšanās laikā ar Eiropas Komisijas prezidentu uzsvēra, ka jaunajām ES dalībvalstīm īpaši aktuāls ir jautājums par CO2 emisijas kvotām. „Šobrīd skaidri jāapzinās, ka nepieciešamība iegādāties papildu CO2 emisijas kvotas iespaidos energoresursu cenas. Līdz ar to prioritātes ietekmes uz vidi mazināšanā ir jāskata kopsakarībā ar izvirzītajiem mērķiem enerģētikas un rūpniecības attīstībā,” sacīja I.Godmanis.

Amatpersonas pārrunāja arī Lisabonas līguma ratifikācijas procesu un praktiskos jautājumus, kas saistīti ar jauno amatu izveidi. Attiecībā uz Eiropas kaimiņvalstu politiku, valdību vadītāji īpašu uzmanību pievērsa enerģētikas jomai tehnisko zināšanu apmaiņas un starpsavienojumu ziņā.

Vizītes laikā I. Godmanis apmeklēja arī Latvijas vēstniecību Čehijā.

 

Zanda Šadre
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr. 6-7082919 / 2-9120742
E-pasts: zanda.sadre@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu  Nosūtīt priekšlikumu