Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents Ivars Godmanis Kopējo enerģētikas politiku izvirza kā vienu no Eiropas Savienības nozīmīgākajiem izaicinājumiem

Valsts kanceleja
01.09.2008
print Nosūtīt
print Drukāt

Svētdien, 31.augustā Ministru prezidents Ivars Godmanis darba vizītes Slovēnijā ietvaros uzstājās Bledas stratēģiskajā forumā par enerģētikas un klimata pārmaiņu jautājumiem. Savā runā I. Godmanis nosauca Kopējo enerģētikas politiku (KEP) par vienu no nozīmīgākajiem Eiropas Savienības (ES) izaicinājumiem.

I. Godmanis uzsvēra, ka klimata un enerģētikas jautājumi ir viena no galvenajām tēmām politiskajās debatēs gan ES ietvaros, gan globālā mērogā. „Ņemot vērā prognozes, ka nākotnē ES enerģētiskā atkarība varētu tikai pieaugt, ir nepieciešama jauna politika, lai reaģētu uz jauno realitāti. Tendences tirgū liecina, ka nākotnē ogļu cena varētu sasniegt gāzes cenu. Tāpēc Eiropa šobrīd, diskutējot par enerģētikas jautājumiem, ir milzīga izaicinājuma priekšā – strādāt pie Kopējās enerģētikas politikas,” norādīja I. Godmanis. Galvenās KEP iezīmes ir starpsavienojumu nodrošināšana, īpaša ES finansiālā atbalsta piešķiršana enerģētikas jautājumu risināšanai, atomenerģija kā alternatīvās enerģijas veids kopējās enerģētikas politikas kontekstā un esošo elektrisko tīklu savienojumu nepieciešamība.

Vēl I. Godmanis savā runā uzsvēra, ka, ieviešot 2007. gada martā Eiropadomē nolemtās apņemšanās ieviest CO2 un atjaunojamo enerģijas resursu kvotas, ir ļoti svarīgi visa procesa laikā sekot valstu progresam, ieviešot minētos pasākumus. Gadījumā, ja monitoringa laikā tiek konstatētas nopietnas problēmas, savlaicīgi jāizvērtē cēloņi un, iespējams, jāpieņem citi aktuāli risinājumi.

Novērtējot iespējamo enerģijas resursu piegāžu pārtraukumu no Krievijas, Godmanis norādīja, ka enerģija ir svarīgs ekonomikas elements un tādējādi pieprasījuma – piedāvājuma attiecība visdrīzāk arī nākotnē būs aktuāla.

Kā svarīgu I. Godmanis uzsvēra enerģijas globālo aspektu, jo, izstrādājot un ieviešot KEP Eiropā, tā nebūs efektīva bez citu stratēģisko partneru kā Indijas, Ķīnas, Krievijas un ASV iesaistes.

 

Zanda Šadre
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr. 6-7082919 / 2-9120742
E-pasts: zanda.sadre@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu