Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents Pekinā piedalīsies Eiropas Savienības un Āzijas valstu samitā

Valsts kanceleja
22.10.2008
print Nosūtīt
print Drukāt

No šī gada 24. līdz 25. oktobrim Ministru prezidents Ivars Godmanis uzturēsies Ķīnas Tautas Republikas galvaspilsētā Pekinā, lai kopā ar citu pasaules valstu līderiem piedalītos septītajā Eiropas Savienības un Āzijas valstu samitā (7th Asia-Europe Meeting (ASEM) Summit).

ES – Āzijas samitā divu dienu laikā notiks vairāki sarunu paneļi. Vislielākā uzmanība tiks veltīta pašreizējai starptautiskajai finanšu situācijai, globalizācijas ietekmei uz Eiropas un Āzijas ekonomiku konkurētspēju un daudzpusējības principa nostiprināšanai ekonomikā, starptautiskajās attiecībās un globālo jautājumu risināšanā. Samita laikā notiks diskusijas par tādiem globāliem jautājumiem kā pārtikas drošība, sagatavošanās dabas katastrofām un to seku likvidēšanai, veselības aizsardzība u.c.. Darba sesijā par ilgtspējīgas attīstības veicināšanu valstu un valdību vadītāji pārrunās vides aizsardzības un enerģijas avotu drošības jautājumus. Atsevišķa darba sesija paredzēta par dažādu kultūru un civilizāciju savstarpējo mijiedarbību.

Ministru prezidents I. Godmanis uzrunās samita dalībniekus sarunu panelī par starptautisko ekonomisko un finansiālo situāciju.

 Samita laikā plānots pieņemt vairākus dokumentus – Līdzpriekšsēdētāju secinājumus un Pekinas deklarāciju par ilgtspējīgu attīstību.

ASEM samiti notiek reizi divos gados, un tajos piedalās 27 ES dalībvalstu un 16 Āzijas valstu un valdību vadītāji. Latvija ir ASEM dalībvalsts kopš 2004. gada. ASEM sadarbība sākās 1996. gadā, ar mērķi attīstīt Eiropas un Āzijas partnerību. ASEM sadarbība izpaužas kā daudzpusējs sektorāls dialogs tādas jomas kā ekonomiskās sadarbības jautājumi, globālie veselības apdraudējumi, ilgtspējīga attīstība, klimata izmaksas, ilgtspējīga enerģētika, starpkultūru un starpkonfesiju dialogs, nodarbinātība un izglītība. Galvenās ASEM aktivitātes ir samiti valstu vadītāju līmenī, kas notiek reizi divos gados, ārlietu ministru tikšanās, nozaru ministru un augstāko amatpersonu tikšanās.

ASEM institucionālais instruments ir ASEF fonds (Asia-Europe Foundation), kura uzdevums ir veicināt kultūras, intelektuālos un humanitāros sakarus starp Āziju un Eiropu. ASEF fonds regulāri rīko lekcijas, konferences un seminārus.

 

Zanda Šadre
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr. 6-7082919 / 2-9120742
E-pasts: zanda.sadre@mk.gov.lv

 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu