Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Veidojas būtiskas valsts pārvaldes un sabiedrības sadarbības idejas

Valsts kanceleja
05.12.2008
print Nosūtīt
print Drukāt

Šī gada 4. decembrī Latvijas Universitātes Sociālo Zinātņu fakultātes un Valsts kancelejas organizētajā konferencē „Valsts pārvaldība: attīstība un atbildība” piedalījās vairāk nekā 200 studenti no LU, Biznesa Augstskolas „Turība” un citām Latvijas augstākajām mācību iestādēm. Konferences paneļdiskusijā piedalījās amatpersonas, kā arī Latvijas biznesa un sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Līdz ar to LU SZF veido saikni starp valsts pārvaldi un sabiedrību, veicinot līdzdalības procesu izpēti un aktivizēšanu.

Pirmo reizi pēc ekspertu un sabiedrības diskusijām pilnveidoto Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam plašākai sabiedrībai prezentēja REA asoc.prof. Roberts Ķīlis. Viņš atzina, ka valsts pārvaldes nākotnes galvenais uzdevums ir veidot sadarbības mehānismus un vairot uzticību starp dažādām sabiedrības grupām. „Latvijai, salīdzinājumā ar lielākām valstīm, ir priekšrocības ieviest inovatīvus pārvaldības un līdzdalības mehānismus”. R. Ķīlis uzsvēra, ka ir jāorganizē pilsoņu paneļi, jāsadarbojas ar sabiedrību pakalpojumu sniegšanā un jāīsteno dažādas sabiedriskas inovācijas.

Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane uzsvēra, ka valsts pārvalde šobrīd ir izaicinājuma priekšā. Ir plānots pārskatīt valsts pārvaldes uzdevumus, atsakoties no tiem vai deleģējot privātajam sektoram. „Jau tiek īstenota pārvaldē nodarbināto skaita optimizācija un esošo cilvēkresursu efektivitātes paaugstināšana. Nākamais aktuālais valsts pārvaldes uzdevums ir administratīvo šķēršļu mazināšana ne tikai starp valsts pārvaldi, uzņēmējiem un sabiedrību, bet arī starp dažādām valsts pārvaldes institūcijām,” norādīja G. Veismane.

Konferences atklāšanā Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane pasniedza balvas labāko studentu pētījumu par valsts pārvaldi autoriem Inesei Stepiņai, Karīnai Piesei un Aļonai Skurvidei.


Valsts kancelejas direktore G.Veismane pasniedz balvu I.Stepiņai

Paralēlā konferences sesijā par cilvēkresursu attīstību valsts pārvaldē un krīzes mācībām Valsts kancelejas direktora vietniece Baiba Pētersone atzina, ka krīze ir veicinošs faktors racionalizācijai – birokratizācijas samazināšanai. Sesijā par Latvijas interešu pārstāvniecību un karjeras iespējām Eiropas Savienībā LU Politikas zinātnes doktorande Liene Ģērmane uzsvēra sabiedrības līdzdalības nozīmi nacionālajā līmenī, lai nodrošinātu efektīvu sabiedrības interešu pārstāvniecību Latvijas pozīciju izstrādē. Doktorande aicināja NVO būt aktīvākām un valsts pārvaldei novērst administratīvos šķēršļus, kā arī padarīt efektīvāku parlamenta iesaisti Latvijas pozīciju apspriešanā. Sesijā par administratīvi teritoriālo reformu Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma atzina, ka reformas īstenošana veicinās ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas un nodrošinās kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem.

Konferenci noslēdza izvērsta paneļdiskusija Valsts un pašvaldības cilvēkresursi: produktivitātes un kvalitātes iespējas. Tajā bija sapulcināti valsts pārvaldes un pašvaldību pārstāvji, politiķi, akadēmiķi, kā arī sadarbības partneri no biznesa jomas un sabiedriskajām organizācijām. Paneļdiskusijā dalībnieki izvirzīja priekšlikumus cilvēkresursu efektivitātes celšanai, piemēram, centrālās valsts pārvaldes darbiniekiem praktizēties pašvaldībās un privātā sektora uzņēmumos.

Šī ir jau otrā LU Sociālo zinātņu fakultātes un Valsts kancelejas organizētās valsts pārvaldes karjeras dienas konference, kuras mērķis ir valsts pārvaldei un akadēmiskās jomas pārstāvjiem kopīgi diskutēt par būtiskākajām reformām valstī, kā arī rosināt studentu interesi par darbu valsts pārvaldes institūcijās un pilnveidot zināšanas.

Konferences prezentācijas ir pieejamas LU Sociālo zinātņu fakultātes mājas lapā: http://www.szf.lu.lv/szf/lat/239/index.htm

 

Zanda Šadre
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr. 6-7082919 / 2-9120742
E-pasts: zanda.sadre@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu