Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidents uzturas darba vizītē Japānā

Valsts kanceleja
23.01.2009
print Nosūtīt
print Drukāt

Šī gada 22. janvārī, uzturoties darba vizītē Japānā, Ministru prezidents Ivars Godmanis tikās ar Japānas premjerministru Taro Aso, ārlietu ministru Hirofumi Nakasone un ekonomikas ministru Toshihiro Nikai, kā arī vairākām Japānas uzņēmēju asociācijām - Japānas tūrisma asociāciju JTB un Ārvalstu sadarbības padomi. Vizītes ietvaros I. Godmanis sniedza intervijas vairākiem starptautiskajiem masu medijiem, tai skaitā ziņu aģentūrām Reuters un Kyodo News, kā arī Starptautiskajā žurnālistu klubā uzstājās ar uzrunu par šī brīža ekonomisko situāciju Latvijā.

Sarunā ar Japānas premjerministru abu valstu amatpersonas atzīmēja, ka Latvijai un Japānai ir izveidojusies laba sadarbība, un tā turpina dinamiski attīstīties. I.Godmanis uzsvēra Latvijas ieinteresētību attīstīt kokrūpniecības, farmācijas un pārtikas rūpniecības eksportu uz Japānu, kā arī aicināja Japānas pusi izmantot Latvijas transporta infrastruktūru Japānas preču nogādāšanai uz Eiropas Savienības, Krievijas un NVS valstu tirgiem. Latvijas premjerministrs aicināja veicināt sadarbību tūrisma jomā starp abām valstīm. Tāpat amatpersonas apmainījās ar viedokļiem par pašreizējo starptautisko ekonomisko situāciju. Īpaša uzmanība tika pievērsta jautājumam par Japānas pieredzi, pārvarot finanšu un ekonomisko krīzi 1995. gadā. I. Godmanis ielūdza T. Aso vizītē apmeklēt Latviju.

Tiekoties ar Japānas ekonomikas ministru T. Nikai, puses pārrunāja ekonomiskās sadarbības veicināšanu kokrūpniecības, pārtikas, farmācijas, transporta un loģistikas jomās. T. Nikai uzsvēra, ka abu valstu starpā pastāv neizmantots sadarbības potenciāls un piedāvāja organizēt vadošo Japānas biznesa uzņēmumu vadības delegācijas vizīti, kā arī dažādu Japānas biznesa nozaru ekspertu un Japānas Ekonomikas ministrijas pārstāvju vizīti Latvijā.

Tikšanās laikā ar Ārlietu ministru H. Nakasoni tika pārrunātas ārpolitiskās aktualitātes, sadarbība ar kaimiņvalstīm, klimata izmaiņu jautājums, Latvijas un Japānas sadarbība Afganistānā. Abas puses pauda gandarījumu par noslēgto palīdzības līgumu par dzeramā ūdens apgādes projekta īstenošanu trijos Afganistānas Farjabas provinces rajonos un izteica nepieciešamību turpināt sadarbību šādu projektu īstenošanā. I. Godmanis uzaicināja H. Nakasoni vizītē apmeklēt Latviju, savukārt Japānas Ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja izveidojušos Latvijas un Japānas starpparlamentāro sadarbību.
 
Tiekoties ar Japānas tūrisma asociāciju JTB, tika pārrunātas sadarbības iespējas tūrisma jomā un panākta vienošanās, ka jau šogad tiks organizēti čārterreisi uz Rīgu, kas nogādās Latvijā japāņu tūristus. Šādi tiešie reisi tiks organizēti pirmo reizi.

Vizītes turpinājumā I. Godmanis tiksies ar Viņa Majestāti Japānas Imperatoru Akihito, finanšu ministru Shoichi Nakagawa, kā arī Japānas lielo uzņēmumu asociācijas Nippon Keidanren vadību.

Zanda Šadre
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr. 6-7082919 / 2-9120742
E-pasts: zanda.sadre@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu