Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Oficiālā vizītē Latvijā uzturas Lietuvas Republikas premjerministrs

Valsts kanceleja
27.01.2009
print Nosūtīt
print Drukāt

Pirmdien, 26. janvārī oficiālā vizītē Latvijā ieradās Lietuvas Republikas premjerministrs Andrjus Kubiļus (Andrius Kubilius). Vizītes ietvaros A. Kubiļus tikās ar Latvijas augstākajām amatpersonām, kā arī apmeklēja Rīgas Lietuviešu vidusskolu, Okupācijas muzeju un Lietuvas vēstniecību Rīgā. Latvijas apmeklējums bija pirmā A. Kubiļus ārvalstu vizīte pēc stāšanās premjerministra amatā.

Dienas sākumā A. Kubiļus un Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis svinīgā ceremonijā nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa. Pēc svinīgās ceremonijas amatpersonas kopā ar oficiālajām delegācijām tikās Ministru kabinetā. I. Godmanis pauda gandarījumu, ka A. Kubiļus kā jaunais Lietuvas valdības vadītājs savā pirmajā ārvalstu vizītē devies tieši uz Latviju, kā arī atzīmēja abu valstu ekonomiskās sadarbības lielo nozīmi. A. Kubiļus pateicās par laipno uzņemšanu un atzīmēja, ka Latvija un Lietuva ir brāļu tautas, kuras uzticas un atbalsta viena otru.

Tiekoties Ministru kabinetā, A. Kubiļus un I. Godmanis galvenokārt pārrunāja Latvijas un Lietuvas ekonomisko situāciju. A. Kubiļus uzsvēra, ka abas valstis šobrīd saskaras ar līdzīga rakstura finanšu un ekonomiskajām problēmām, kas lielā mērā saistītas ar globālo ekonomikas recesiju un kurām piemīt reģionāla līmeņa īpatnības. A. Kubiļus informēja, ka viņa vadītā valdība ir veikusi virkni pasākumu, lai atjaunotu valsts fiskālo stabilitāti, kā arī plāno vistuvākajā laikā īstenot ekonomikas stimulēšanas plānu. I. Godmanis savukārt pastāstīja par īstenotajiem pasākumiem fiskālajā, nodokļu politikas un banku sistēmas stabilizācijas jomā Latvijā.

Amatpersonas sarunā atzina, ka abas valstis šobrīd atrodas līdzīgā situācijā. Tādējādi šis ir piemērots laiks, lai pastiprinātu sadarbību un īstenotu kopīgus projektus. Enerģētika un enerģijas drošība tika atzīmēta kā viena no jomām, kurā jāaktivizē abu valstu sadarbība. I. Godmanis un A. Kubiļus pārrunāja nepieciešamos pasākumus, lai integrētu Baltijas valstu elektroenerģijas tirgu, kā arī lai izveidotu jaunus elektroenerģijas savienojumus starp Baltiju un Skandināvijas valstīm, un starp Lietuvu un Poliju. Lietuvas puse izteica priekšlikumu sagatavot un nosūtīt kopīgu vēstuli Eiropas Komisijai ar aicinājumu iekļaut starpsavienojuma izveidi starp Baltiju un Zviedriju Eiropas Savienības (ES) prioritāro projektu sarakstā, piešķirot šim mērķim ES līdzfinansējumu.

I. Godmanis un A. Kubiļus pārrunāja arī nesen notikušās protesta akcijas Rīgā un Viļņā, secinot, ka abās valstīs tās notikušas līdzīgu iemeslu dēļ. A. Kubiļus preses konferencē uzsvēra: „Līdzīgi kā Latvijā, Lietuvā šobrīd tiek īstenotas vairākas būtiskas reformas ne tikai fiskālajā un ekonomikas jomā, bet arī izglītības un veselības nozarēs. Līdz ar to sabiedrības neapmierinātība ir dabiska pretreakcija. Taču reformas šādā grūtā situācijā ir nepieciešamas un protesti faktiski ir neizbēgami. Tas ir normāli jebkurā Eiropas valstī. Svarīgi ir nevis tas, cik daudz ir protesti, bet gan tas, cik daudz un cik dziļas reformas tos izraisa.”

Zanda Šadre
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr. 6-7082919 / 2-9120742
E-pasts: zanda.sadre@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu