Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Straujuma: ES-Āfrikas samits paplašinās Latvijas sadarbību ar Āfrikas valstīm

Valsts kanceleja
03.04.2014
print Nosūtīt
print Drukāt

Ceturtdien, 3. aprīlī, Briselē noslēdzās ceturtais Eiropas Savienības un Āfrikas samits, kurā piedalījās 28 Eiropas Savienības un 50 Āfrikas valstu un valdību vadītāji. Tajā Latvijas delegācija, kuru vada Ministru prezidente Laimdota Straujuma, tikās ar Tunisijas, Ēģiptes, Etiopijas, Beninas, Libērijas, Alžīrijas, Gvinejas, Komoru, Kotdivuāras un Madagaskaras pārstāvjiem.

„Āfrika patiešām tiecas pēc demokrātisku principu un vērtību ieviešanas savās valstīs - to man sarunu laikā apliecināja visu valstu pārstāvji. Turklāt daudzas Āfrikas valstis ir ieinteresētas attīstīt sadarbību tieši ar Latviju. Līdz ar to šis samits deva mums iespēju iepazīties ar dažādiem Āfrikas valstu pārstāvjiem un klātienē pārrunāt savstarpējo attiecību paplašināšanu,” atzīst Ministru prezidente Laimdota Straujuma. “Latvija ir ieinteresēta sadarboties ar Āfrikas valstīm tirdzniecībā, izglītības un kultūras jomā, kā arī starptautisko organizāciju ietvaros.”

Šodien Ministru prezidente tikās ar Ēģiptes ārlietu ministru Nabilu Fahmi, Etiopijas Ministru prezidentu Hailemariamu Desalegnu un Beninas Prezidentu Tomasu Jaji. Galvenie sarunu temati ar Āfrikas valstu vadītājiem bija sadarbības veicināšana ekonomikā, kultūrā un izglītībā, kā arī situācija Āfrikā un drošības jautājumi. Tiekoties ar Ēģiptes ārlietu ministru, tika pārrunāta arī Latvijas-Austrālijas pilsoņa Pētera Grestes tiesvedība.

Samita ietvaros Ministru prezidente Laimdota Straujuma teica uzrunu sesijā „Cilvēki”, kuras laikā vērsa uzmanību uz sociālās iekļaušanas un cilvēkresursu attīstības nozīmi Eiropas Savienībā un Āfrikas kontinentā. Runas noslēgumā Ministru prezidente atsaucās uz bijušā Dienvidāfrikas prezidenta Nelsona Mandelas vārdiem, sakot – „Lai būtu brīvs, nepietiek atsvabināties tikai no savām važām, bet jādzīvo tādā veidā, kas ciena un vairo citu brīvību.”

ES-Āfrikas samits bija nozīmīgākais pasākums abu pušu dialogā trīs gadu periodā. Nākamais ES-Āfrikas samits notiks 2017. gadā. Samita darbs noritēja trīs sesijās atbilstoši tā nosaukumā „Investēt cilvēkos, labklājība un mierā” (Investing in People, Prosperity and Peace) izvirzītajām prioritātēm – „Miers un drošība”, „Labklājība” un „Cilvēki”. Samita noslēgumā tika apstiprināta deklarācija, pušu sadarbības stratēģiskais ietvars laika periodam līdz nākamajam samitam 2017. gadā, kā arī deklarācija par migrāciju un mobilitāti.

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157643305420005/

Andis Blinds
Ministru prezidentes padomnieks
sabiedrisko attiecību jautājumos
Tālr.: +371 27826550
E-pasts: Andis.Blinds@mk.gov.lv

 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu