Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidente dosies vizītē uz ASV

Valsts kanceleja
25.04.2014
print Nosūtīt
print Drukāt

Ministru prezidente Laimdota Straujuma dosies darba vizītē uz Amerikas Savienotajām Valstīm, kur tiksies ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu (Joe Biden), Enerģētikas sekretāru Ernestu Monicu (Ernest Moniz) un citām amatpersonām, kā arī potenciālajiem investoriem un Amerikas latviešiem. Vizīte notiks no 28.aprīļa līdz 2.maijam.

Vizītes mērķis ir stiprināt Latvijas – ASV sadarbību drošības jomā, veicināt abu valstu politisko dialogu gan ASV nacionālajā līmenī, gan štatu līmenī, kā arī attīstīt sadarbību ekonomikā un stiprināt saiknes ar latviešu diasporu ASV.

L.Straujuma ASV partneriem paudīs Latvijas redzējumu par svarīgākajiem ES-ASV sadarbības jautājumiem, tai skaitā Transatlantiskā Tirdzniecības un investīciju līguma sarunu gaitu, 2015.gada Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritātēm, kā arī par ES-ASV sadarbību ES-Austrumu partnerības valstu atbalstam.

NATO kontekstā tiks runāts par šī brīža Alianses prioritārajiem stratēģiskajiem jautājumiem, kā arī par ASV spēku klātbūtnes nostiprināšanu Baltijas jūras reģionā.

Viens no vizītes būtiskākajiem mērķiem ir arī ekonomisko attiecību stiprināšana, turpinot iepriekš iesākto investīciju piesaistes jomā un Latvijas uzņēmēju eksporta iespēju paplašināšanā. Jau šobrīd Latvija ir paveikusi daudz divpusējā dialoga stiprināšanā ar ASV, tostarp ekonomikā - Latvijas preču eksports uz ASV pakāpeniski pieaug. Taču Amerikas tirgum ir lielas perspektīvas un abu valstu uzņēmējiem ir neizmantots sadarbības potenciāls. Vizītes laikā puses meklēs iespējas, kā to attīstīt.

Ministru prezidenti vizītē pavadīs Latvijas uzņēmēju delegācija. Tās sastāvā ir 15 uzņēmumu pārstāvji, kas pārstāv transporta un loģistikas, kokapstrādes, izglītības, IT, ķīmiskās rūpniecības, nekustamā īpašuma un dizaina jomas.

Vizītes laikā L.Straujuma atklās Amerikas Latviešu apvienības 63. kongresu un tiksies ar ASV latviešu kopienas vadību. Ministru prezidente ar Amerikas latviešiem pārrunās ciešākas sadarbības iespējas, lai stiprinātu ASV dzīvojošo latviešu saikni ar Latviju.

Pirmdien, 28.aprīlī, Bostonā Ministru prezidente atklās Latvijas – Amerikas biznesa forumu un tiksies ar Bostonas mēru Martinu Volšu (Martin J. Walsh). Tāpat premjere tiksies ar Masačūsetsas un Bostonas uzņēmējiem.

Otrdien, 29.aprīlī, Vašingtonā premjerministre tiksies ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu (Joe Biden), „Defence Logistics Agency” direktoru viceadmirāli Marku Harnitčeku (Mark Harnitchek) un piedalīsies globālo iepirkumu seminārā asociācijām un uzņēmējiem. Otrdien premjerministre teiks uzrunu „Atlantic Council” konferencē „Toward Europe Whole and Free” darba sesijā „Defining Strategy for Europe’s East”, kā arī tiksies ar ASV Pārstāvju palātas kongresmeņiem. Tāpat Ministru prezidente atklās Latvijas vēstniecības sagatavoto stikla dizaina izstādi „A Latvian Voice and Glass” Latvijas vēstniecībā.

Trešdien, 30.aprīlī, L.Straujumai paredzēta tikšanās ar ASV Senatoru Džonu Makeinu (John McCain) un ASV Senāta Bruņotu spēku komitejas priekšsēdētāju senatoru Karlu Levinu (Carl Levin). Šajā dienā Ministru prezidente parakstīs deklarāciju par sadarbību ar Virdžīnijas štatu un tiksies ar Latvijas un ASV uzņēmējiem. Plānota tikšanās arī ar „DLA-Piper” grupas pārstāvjiem, lai apspriestu enerģētikas jautājumus. Tāpat Ministru prezidente piedalīsies „Atlantic Council” gada balvas ceremonijā, kur pasniegs balvu Ukrainas dziedātājai Ruslanai. Augsto atzinību saņems arī Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu (José Manuel Barroso), ASV Aizsardzības sekretārs Čaks Heigels (Chuck Hagel) u.c.

Ceturtdien, 1.maijā, Ministru prezidente Vašingtonā tiksies ar ASV enerģētikas sekretāru Ernestu Monicu (Ernest Moniz), kā arī sniegs intervijas „The Washington Post” un „Bloomberg”. Vizītes turpinājumā Ministru prezidente dosies uz Filadelfiju, kur piedalīsies Amerikas Latviešu apvienības rīkotajā apaļā galda diskusijā ar latviešu organizāciju vadītājiem. Ministru prezidentei ir paredzēta saruna ar Latvijas Universitātes atbalsta fonda ASV locekļiem par fonda darbu, stiprinot Latvijas Universitāti un jaunos uzņēmējus Latvijā.

Piektdien, 2.maijā, Ministru prezidente teiks runu Amerikas Latviešu apvienības 63. kongresa atklāšanā un tiksies ar Filadelfijas pilsētas mēru Maiklu Nateru (Michael Nutter).

Ministru prezidente Latvijā atgriezīsies 3.maijā.

Latvijas – Amerikas sadarbība ekonomikā: http://ej.uz/mw4b


Papildu informācija:
Džeina Tamuļeviča
Ministru prezidentes preses sekretāre
Tālr.: +371 29782012
E-pasts: Dzeina.Tamulevica@mk.gov.lv

Informāciju sagatavoja:
Diana Germane
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr. +371 67082922
E-pasts: diana.germane@mk.gov.lv

 

 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu