Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Latvijas un Baltkrievijas sadarbība jāturpina

Valsts kanceleja
20.02.2014
print Nosūtīt
print Drukāt

Ceturtdien, 20. februārī, Ministru prezidente Laimdota Straujuma, tiekoties ar Baltkrievijas vēstnieci Latvijā Marinu Dolgopolovu (Marina Dolgopolova), uzsvēra, ka starp Latviju un Baltkrieviju kā kaimiņvalstīm ir izveidojusies laba sadarbība dažādās jomās un Latvija ir ieinteresēta šo sadarbību turpināt.

Puses bija vienisprātis, ka sadarbība ekonomikā, pārrobežu projektos, tranzīta un loģistikas jautājumos, kā arī ekoloģijas jomā ir abpusēji svarīga. Vienlaikus amatpersonas atzina, ka aktivitāte tranzīta jomā ir sarukusi, tādēļ nepieciešams pievērsties esošo projektu stiprināšanai, tostarp, paplašinot konteinervilciena „Zubr” pārvadājumus.

L.Straujuma pauda, ka Latvija ir noteikusi Austrumu Partnerību kā vienu no savas prezidentūras ES Padomē prioritātēm. Tās ietvaros liela uzmanība tiks pievērsta sadarbībai ar Baltkrieviju. Premjerministre pauda gandarījumu, ka ir uzsāktas sarunas par ES-Baltkrievijas nolīgumu par atvieglotu vīzu izsniegšanu un personu atpakaļuzņemšanu.

Latvijas un Baltkrievijas sadarbība ekonomikā:
Baltkrievija ieņem 10. vietu Latvijas tirdzniecības partneru vidū. 2013.gadā kopējais preču tirdzniecības apjoms veidoja 494.3 miljonus eiro, kas par 21.3% mazāk nekā 2012.gadā. No tā eksports bija 184.8 miljoni eiro, bet imports – 309.5 miljoni eiro. Galvenās Latvijas eksporta preces uz Baltkrieviju ir mašīnas un mehānismi; elektriskās iekārtas (19%); pārtikas rūpniecība (14%); ķīmiskās rūpniecības un tās sakarnozares produkcija (12%); optiskās ierīces un aparāti (11%). Latvijas galvenās importa preces no Baltkrievijas ir minerālie produkti (68%); metāli un to izstrādājumi (8%); koksne un tās izstrādājumi (7%). Savukārt pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar Baltkrieviju 2013.gada 1.-3.ceturksnī sasniedza 37.4 miljonus eiro. Latvijas – Baltkrievijas nozīmīgākie eksporta un importa pakalpojumi ir pārvadājumi un braucieni.

Plašāka informācija par sadarbību ar Baltkrieviju: http://www.mfa.gov.lv/lv/Arpolitika/divpusejas-attiecibas/Baltkrievija/

Fotogrāfijas no tikšanās: http://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157641253565335/


Papildu informācija:
Andis Blinds
Ministru prezidentes padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos
Tālr.: +371 27826550
E-pasts: andis.blinds@mk.gov.lv

Informāciju sagatavoja:
Diana Germane
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr. +371 67082922
E-pasts: diana.germane@mk.gov.lv


Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu