Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Ministru prezidenta jaunumi
Ministru prezidenta funkcijas
Ministru prezidenta birojs
Ministru prezidenta vadītās padotības iestādes
Ministru prezidenta vadītās padomes un darba grupas
Ministru prezidenta runas
Ministru prezidenta ziņojumi
Ministru prezidenta pateicības un atzinības
Ministru prezidenta foto galerija
Latvijas Republikas Ministru prezidenti
Ministru prezidenta viesu grāmata
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Ministru prezidenta Einara Repšes ziņojums par imigrācijas, robežu un patvēruma jautājumiem Eiropas Savienības Padomes sanāksmē 2003.gada 19.jūnijā Salonikos, Grieķijā

print Nosūtīt
print Drukāt

Godātais prezidenta kungs!
Dāmas un kungi!

Latvija kā topošā dalībvalsts ir ieinteresēta saskaņotā, efektīvā un skaidrā Eiropas Savienības politikā attiecībā uz imigrāciju un patvēruma piešķiršanu. Šos jautājumus tiešām būtu nepieciešams izlemt Eiropas Savienības līmenī. Līdz ar to mēs šodienas diskusiju uzskatām par ļoti nozīmīgu. Visas trīs apspriežamās jomas – imigrācija, robežas un patvēruma piešķiršana – ir cieši saistītas.

Patvēruma jautājums būtu jāizskata visaptverošā veidā, ņemot vērā gan iekšējos, gan ārējos aspektus. Ar Eiropas Savienības atbalstu patvēruma meklētāju aizsardzība būtu jānodrošina iespējami tuvu izcelsmes valstij.

Latvija būs viena no tām valstīm, uz kuru gulsies tieša atbildība par Eiropas Savienības ārējās robežas pārvaldību.

Tāpēc Latvija ir ieinteresēta integrētas sistēmas izveidē Eiropas Savienības ārējo robežu pārvaldībai. Šim mērķim būtu vērts izvērtēt iespējas palielināt Eiropas Savienības finansējumu ārējās robežas pārvaldībai. Eiropas Komisijas noteiktie četri kritēriji veido labu pamatu dalītās atbildības mehānisma izstrādei.

Svarīgs aspekts ārējās robežas pārvaldībā un imigrācijas plūsmas kontrolē ir efektīva sadarbība ar trešajām valstīm. Šādā kontekstā ir ļoti vēlams noslēgt readmisijas līgumus ar attiecīgajām trešajām valstīm, piemēram, Krieviju. Būtu vērts izvērtēt iespējas radīt finanšu instrumentu nelegālo imigrantu nosūtīšanai atpakaļ uz viņu izcelsmes valsti.

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu