Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Aigars Kalvītis Baltijas jūras valstu padomes premjerministru sanāksmē uzsvēra Baltijas reģiona izaugsmes iespējas

Valsts kanceleja
08.06.2006
print Nosūtīt
print Drukāt

Šodien Ministru prezidents Aigars Kalvītis, piedaloties Baltijas jūras valstu padomes premjerministru sanāksmē Reikjavikā, uzstājās ar runu, kurā uzsvēra Baltijas reģiona lomu, izaugsmes iespējas un ciešāku sadarbību starp valstīm.

Tikšanās laikā 11 Baltijas jūras valstu, Islandes un Norvēģijas premjerministri pārrunāja Baltijas jūras reģiona attīstību: straujo ekonomisko izaugsmi, konkurētspēju, enerģētikas jautājumus un ar globalizāciju saistītos izaicinājumus – klimata izmaiņas, nepieciešamību uzlabot iedzīvotāju izglītību un kvalifikāciju.

Aigars Kalvītis savā uzrunā atzina, ka Baltijas reģions ir kļuvis par vienu no konkurētspējīgākajiem reģioniem Eiropā. Kā būtiskākās reģiona prioritātes Ministru prezidents atzīmēja investīcijas modernā, konkurētspējīgā un radošā mūža ilgā izglītībā; reģiona priekšrocību definēšanu un konkurētspējas stiprināšanu; labas pārvaldes augsto standartu: demokrātijas, efektivitātes un ilgtspējības saglabāšanu.

Izglītības jomā premjers kā galveno minēja lielāku atbalstu universitātēm un pētniecības institūtiem, piesaistot jaunus un talantīgus cilvēkus.

„Lai veicinātu reģiona konkurētspēju, jāveicina brīva preču, pakalpojumu un darbaspēka kustība, jālikvidē šķēršļi tirdzniecībai un investīcijām, kā arī diskriminējoši tarifi,” atzina Ministru prezidents. Būtiska ir reģiona valstu sadarbība lielākas caurskatāmības panākšanā celtniecības sektorā. Jāattīsta efektīva ekonomiskā sadarbība gan reģiona iekšienē, gan ārpus tā, jāuzlabo transporta infrastruktūra.

A.Kalvītis īpašu uzmanību pievērsa drošai un ilgtspējīgai enerģijas apgādei reģionā. Valdības vadītājs uzsvēra, ka jāveido integrēts enerģijas tirgus, jāsekmē nediskriminējoša pieeja un caurskatāmība energoresursu piegādēs. Tāpat liela uzmanība ir jāpievērš Baltijas jūras ekoloģijas jautājumiem.

Savā runā A.Kalvītis aicināja turpināt reģionālo sadarbību terorisma, organizētās noziedzības un cilvēku tirdzniecības apkarošanai, kā arī veikt profilaktiskus aizsardzības pasākumus cīņai ar HIV un AIDS izplatību reģionā.

Ministru prezidents akcentēja Baltijas jūras valstu padomes lielo potenciālu starpvaldību sadarbībā un dialogā, risinot reģiona problēmas un izaicinājumus. „Svarīgi ir darboties dažādos līmeņos, lai īstenotu stratēģiski nozīmīgus projektus, ” teica A.Kalvītis.

 

Jana Vektere
Valsts kancelejas
Komunikācijas departamenta konsultante
Tālr.: 7082919, mob.: 9244699,
E-pasts: Jana.Vektere@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu