Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Aigars Kalvītis teica uzrunu 10.Pēterburgas Starptautiskajā ekonomikas forumā

Valsts kanceleja
13.06.2006
print Nosūtīt
print Drukāt

Šodien Ministru prezidents Aigars Kalvītis piedalījās 10.Pēterburgas Starptautiskajā ekonomikas forumā. Pasākumu atklāja Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins un Pēterburgas gubernatore Valentīna Matvijenkio.

Aigars Kalvītis kopā ar Somijas un Slovēnijas prezidentiem, kā arī Serbijas premjeru teica uzrunas foruma atklāšanā.

Savā uzrunā Ministru prezidents norādīja, ka „ar īpašām noskaņām ir ieradies Pēterburgā, kurā vairāk nekā pirms 100 gadiem savu izglītību ieguva daudzi slaveni Latvijas mākslinieki, zinātnieki, kultūras darbinieki un jūrnieki. Pēterburga ir tā pilsēta, kurā tika izdots arī pirmais laikraksts latviešu valodā”.

Premjers uzsvēra, pēc Eiropas Savienības paplašināšanās Baltijas jūras reģions ir ieguvis jaunas iespējas un perspektīvas dinamiskai ekonomiskai attīstībai. Kā atzīmēja A. Kalvītis, Baltijas reģions jau šodien ir viens no dinamiskākajiem pasaules attīstības reģioniem. Dati ir iepriecinoši, bet tie neļauj ieslīgt pašapmierinātībā.

Savā uzrunā Ministru prezidents atzina, ka tālākai reģiona attīstībai jāpievērš īpaša uzmanība izglītības jautājumam. Reģionā ir jāveido sadarbība, kas nodrošinātu reālu augstskolu zinātnieku un uzņēmēju sadarbību, radot pamatu inovāciju projektiem.

Aigars Kalvītis akcentēja, ka tikpat svarīgi ir veidot liberālu pieeju tirdzniecības un investīciju videi visā reģionā. Tieši liberāla ekonomikas politika dos papildu dinamiku Baltijas jūras reģionā.

Premjers atzinīgi novērtēja Krievijas izvirzīto prioritāti „lielā astoņnieka” sadarbības ietvaros – enerģētika, kas ir globāla sistēma, apvienojot gan ražotājus, gan piegādātājus un patērētājus. Enerģētikas problēmu risinājums tikai nacionālā līmenī būs ierobežots – nepieciešams visu iesaistīto pušu dialogs un konsultācijas visos līmeņos. Risinājums ir atvērts, globāls enerģētikas tirgus, kas balstās uz brīvās tirdzniecības principiem.

Ministru prezidents uzsvēra, ka Krievija arī turpmāk būs nozīmīgs energoresursu piegādātājs ES, tādēļ šim jautājuma jākļūst par prioritāru dialoga un sadarbības jomu.

Dienas otrajā daļā šodien Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim paredzētas tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ekonomikas ministru Germanu Grefu un Pēterburgas gubernatori Valentīnu Matvijenko.

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu