Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Pirmajā diskusijā par Latvijas ES prezidentūras prioritātēm aplūkos Ārējās un drošības politikas jautājumus

Valsts kanceleja
24.05.2012
print Nosūtīt
print Drukāt

IEGULDĪJUMS TAVĀ NĀKOTNĒ!


Latvijas Politologu biedrība sadarbībā ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē sekretariātu un finanšu konsultāciju uzņēmumu Ernst&Young Baltic aicina apmeklēt šā gada 4. jūnijā plkst. 10:00 Ārlietu ministrijas telpās rīkoto diskusiju "ES ārējā un drošības politika" (pasākuma programma / Kopsavilkums par globālajām tendencēm un ES darba kārtības aktualitātēm, kā arī esošajām Latvijas politikas prioritātēm). Šī būs pirmā no 10 plānotajām tematiskajām diskusijām, kurās, aptverot plašu ES politikām atbilstošu tēmu loku, paredzēts diskutēt par Latvijas prioritātēm, tai pārņemot ES Padomes prezidējošās valsts pienākumus 2015. gadā 1. janvārī.

Pasākumā ar ievadziņojumu uzstāsies starptautiskās politikas eksperts, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas docents Toms Rostoks. Viņš aicina vērst uzmanību uz to, ka ES Kopējā ārējā un drošības politika (KĀDP) kopš Māstrihtas līguma ir piedzīvojusi strauju attīstību, tomēr KĀDP ir sastapusies arī ar nopietniem šķēršļiem. „No vienas puses, ES dalībvalstis ir spējušas vienoties par līdzīgu skatījumu uz kopējo ārpolitiku, tiek veidots Eiropas ārējās darbības dienests (EĀDD), ES ir sava drošības stratēģija, ir radītas militārās spējas, kas ES ļauj rīkoties autonomi no NATO. Nostiprinājies priekšstats, ka ES ārpolitikai jābūt vienotai. Bet, no otras puses, ES dalībvalstis ārpolitiku vēl joprojām uzskata par pārāk nozīmīgu, lai atteiktos no kontroles pār to. Neraugoties uz Lisabonas līguma ieviestajiem institucionālajiem pārkārtojumiem, var apgalvot, ka pēdējos gados saliedētības ziņā Kopējā ārējā un drošības politika ir spērusi soli atpakaļ”, norāda eksperts.

ES Padomes prezidentūra piedāvā iespējas prezidējošajai valstij ietekmēt kopējo ārpolitiku. Tuvojoties Latvijas prezidentūrai ES Padomē, ir jāizvērtē, vai Latvija vēlas ES dienaskārtībā ietvert kādu sev pašai un citām dalībvalstīm nozīmīgu ārpolitikas prioritāti, tāpēc diskusijā tiks akcentēti trīs centrālie jautājumi:
- kāda varētu būt ES ārpolitikas dienaskārtība 2015. gadā?
- kādas varētu būt Latvijas ārpolitiskās intereses 2015. gadā?
- kā harmonizēt Latvijas ārpolitiskās intereses ar ES ārpolitikas dienaskārtību tā, lai kopējā ārpolitika veicinātu Latvijai nozīmīgo mērķu sasniegšanu?

Pēc eksperta ziņojuma noklausīšanās paredzēts grupu darbs/prāta vētra, kurā diskusijas dalībnieki tiks aicināti paust savas idejas un ierosinājumus. Tālākajā pasākuma norises gaitā prāta vētras rezultātus būs iespējams prezentēt pārējiem pasākuma dalībniekiem. Diskusijas moderatore būs Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa. Kopējais pasākuma ilgums – 3 stundas.
Diskusijā savu viedokli paust aicināti nozares pārzinātāji. Citiem interesentiem un preses pārstāvjiem lūdzam iepriekš pieteikt savu dalību pasākumā, rakstot uz e-pasta adresi aldis.bulis@gmail.com, vai arī zvanot – tālr. (+371) 25934522. Pasākuma apmeklēšanai lūdzam pieteikties līdz 29. maijam (preses pārstāvjiem – līdz 2. jūnijam), plkst. 18:00, norādot vārdu; uzvārdu; pārstāvēto organizāciju, kā arī personas kodu.
Ierodoties uz pasākumu, lūdzam ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu. Dalībnieku reģistrācija no plkst. 9:30.

Diskusija tiek rīkota Valsts kancelejas administrētā Eiropas Savienības Sociālā fonda projekta „Atbalsts strukturālo reformu ieviešanai valsts pārvaldē” (identifikācijas Nr. 1DP/1.5.1.1.1/10/IPIA/CFLA/004/002) aktivitātes 6.1. „Atbalsts Prezidentūras darba programmas izstrādei” (iepirkuma identifikācijas Nr. MK VK 2011/29ESF) ietvaros. Projekts 100% apmērā tiek finansēts no ESF līdzekļiem.
Pasākumu īstenošanā Latvijas Politologu biedrība sadarbojas ar Ārlietu ministriju.


Informāciju sagatavoja:
Inese Grumolte,
komunikācijas speciāliste,
e-pasts: grumolte.inese@gmail.com; tālr. (+371) 28801234

 

 


 

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu