Latvijas Republikas Ministru kabineta tiesību aktu projekti
A A A
Aktualitātes
Par Zolitūdes traģēdijas jautājumiem
Mazinām slogu kopā!
Infografikas
Tiešraides
Gada pārskats - Latvijas valstij piederošie aktīvi
Vispārpieejamie dokumenti saistībā ar a/s "Parex banka" pārņemšanas procesu
Kalendārs
Vakances
Aktuālais jautājums
Informatīvie materiāli
Seko mums
Saziņa
Kontakti

Brīvības bulvāris 36
Rīga, LV - 1520
Tālrunis: 67082800
e-pasts: vk@mk.gov.lv

Latvijas un Čehijas premjeri saskata iespējas kāpināt abu valstu ekonomisko sadarbību

Valsts kanceleja
17.05.2013
print Nosūtīt
print Drukāt

17.maijā Latvijas Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim tiekoties ar Čehijas premjerministru Petru Nečasu (Petr Nečas), abas amatpersonas bija vienisprātis, ka abu valstu attiecībās jākoncentrējas uz savstarpējās tirdzniecības kāpināšanu un apmaiņu ar investīcijām.

„Latvijas un Čehijas savstarpējās tirdzniecības apjomi pieaug jau pēdējos trīs gadus, un, ņemot vērā lielo neapgūto potenciālu, šogad mūsu uzdevums ir šo apjomu palielināt. Latvija var piedāvāt virkni būtisku priekšrocību, tostarp, pieeju Austrumu tirgiem, konkurētspējīgu nodokļu režīmu un prasmīgu darbaspēku. Sagaidu, ka Čehijas uzņēmēju delegācija, kas kopā ar premjeru ieradusies Rīgā, sniegs būtisku ieguldījumu šī uzdevuma sasniegšanai,” sacīja V.Dombrovskis.

Arī Petrs Nečass apstiprināja Čehijas uzņēmēju interesi par jaunām sadarbības iespējām ar Eiropas Savienības (ES) visstraujāk augošo ekonomiku – Latviju. Čehijas valdības vadītājs uzsvēra, ka Čehijas ekonomika ir atvērta Latvijas uzņēmēju precēm un pakalpojumiem, savukārt čehu uzņēmējiem ir interese par sadarbību ar Latviju transporta, loģistikas un vairākās citās nozarēs.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja arī abu valstu kopējās intereses ES ietvaros, tostarp, nākamajā nedēļā gaidāmās Eiropadomes sanāksmes darba kārtībā iekļautos enerģētikas jautājumus. Abu valstu valdību vadītāji piekrita, ka ES līmenī nepieciešams likt lielāku uzsvaru uz atjaunojamo energoresursu proporcijas palielināšanu, vienlaicīgi sekojot, lai tas nepalielinātu energoresursu izmaksas un nesamazinātu ražojošo industriju konkurētspēju. V.Dombrovskis uzsvēra, ka jau pašlaik Latvija, kur aptuveni trešdaļu energopatēriņa sastāda no atjaunojamiem resursiem ražotā enerģija, ir viens no ES līderiem ar augstāko atjaunojamo energoresursu īpatsvaru. Latvija izvirzījusi mērķi līdz 2020. gadam šo īpatsvaru palielināt līdz 40%.

Savukārt ES līmenī Latvija vēlas turpināt diskusiju par reģionālajiem projektiem enerģētikas jomā, tostarp LNG termināli, gāzes infrastruktūras savienojumiem un citiem projektiem. V.Dombrovskis norādīja, ka Latvija un pārējās Baltijas valstis šos projektus saskata kā iespēju stiprināt valstu energoneatkarību un nodrošināt izdevīgas, uz tirgus konkurences principiem balstītas energoresursu iegādes.

V.Dombrovskis un Petrs Nečass pārrunāja arī aktuālos ES jautājumus – konkurētspējas veicināšanu, vienotā tirgus pabeigšanu, digitālā vienotā tirgus veicināšanu un banku savienības izveidi. Čehijas kā ārpus eirozonas esoša valsts, kurā 95% banku sektora kontrolē ārvalstu banku meitas kompānijas, nostāja bar banku savienību nogaidoša, savukārt Latvija uz šo projektu skatās no potenciālās eirozonas valsts perspektīvas.

Tāpat Petrs Nečass apstiprināja viennozīmīgu Čehijas atbalstu Latvijas kandidatūrai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) paplašināšanās procesā, norādot, ka, ņemot vērā Latvijas sasniegto progresu finanšu stabilitātes atgūšanā, budžeta deficīta samazināšanā un mērķi tuvākajā nākotnē pievienoties eirozonai, Čehija nesaskata nevienu iemeslu Latvijas neiekļaušanai OECD.

Petrs Nečass šodien kopā ar Čehijas uzņēmēju delegāciju apmeklē Rīgu, lai tiktos ar Latvijas augstākajām amatpersonām un piedalītos Latvijas-Čehijas biznesa forumā. Šī ir atbildes vizīte pagājušā gada jūlijā notikušajai V.Dombrovska vizītei Prāgā.

V.Dombrovska un Petra Nečasa preses konferences audioieraksts pieejams šeit: http://failiem.lv/u/raovavr

Foto no Petra Nečasa vizītes Latvijā un tikšanās ar V.Dombrovski aplūkojami šeit:
http://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157633516344136/
http://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157633516347030/
http://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157633516349332/


Mārtiņš Panke
Ministru prezidenta preses sekretārs
Tālr.: +371 67082865 / +371 26556965
E-pasts: Martins.Panke@mk.gov.lv

Atpakaļ  Uz augšu  Uz sākumlapu